PODZIMNÍ VITAMÍNY I LAHŮDKY

PODZIMNÍ VITAMÍNY I LAHŮDKY

S příchodem chladného počasí a dlouhých večerů se začínáme nenápadně, ale přece jen stále delší dobu zdržovat v kuchyni a víc vařit. Typicky letní pokrmy, které nám chutnají ve vedru, postupně měníme za něco vydatnějšího. Možná jsme si přivezli z dovolené středomořské či balkánské bylinky výrazné vůně, které nám...

S příchodem chladného počasí a dlouhých večerů se začínáme nenápadně, ale přece jen stále delší dobu zdržovat v kuchyni a víc vařit. Typicky letní pokrmy, které nám chutnají ve vedru, postupně měníme za něco vydatnějšího. Možná jsme si přivezli z dovolené středomořské či balkánské bylinky výrazné vůně, které nám budou dlouho připomínat chvíle strávené na mořském břehu a v tavernách…

Kvůli chřipkovým vlnám a postupnému deficitu vitamínů by se na našem stole měl stále vyskytovat salát ve všech možných obměnách. Občas máme chuť na něco složitějšího, pikantního, a pro potěšení očí i pro zdraví by navíc v kuchyni mělo stále být i něco zeleného. To všechno se však dá dobře skloubit, uspořádat na jednom parapetu a ještě to svou dekorativností atmosféru nějaké té taverny prohloubí.

Bylinky a naťové koření
Uděláme si zásoby vitamínů - zmražených i stále čerstvých. Přineseme z trhu libeček a náruč celerové nati a všechno dáme zmrazit. Na parapetu pak můžeme založit zahrádku s naťovým kořením. Na ní by se měly objevit zdroje vitamínu C – petrželka a pažitka. Bazalku zaštipujeme a pěstujeme jako úhledný stromeček ve tvaru miniaturní jabloně, rychlit můžeme řeřichu a roketu. A tak stále čerstvý většinou dokupujeme jen kopr.

Řeřicha setá
Teď je právě čas začít rychlit řeřichu. S příchodem první vlny chřipek, která na sebe nemusí nechat příliš dlouho čekat, už bychom mohli mít na okně zelenající se truhlík. Perfektní a dekorativní je plochý keramický pekáček. Semínka řeřichy vysejeme na vlhkou buničinu a sklízíme ji asi za deset dní od doby, kdy vzklíčí. Je to výrazná součást salátů, výborná je i v kombinaci s vejci.

Neznámá rukola
Zajímavou, nevšední a nenáročnou lahůdkou, která může zpestřit celoročně náš stůl, je roketa setá (eruca sativa), italsky rukola. Setkáváme se s ní ve Středomoří – je zejména součástí všemožných salátů a pomazánek nebo ozdobou antipast. Její neobvyklá, ostrá chuť a specifická vůně ale perfektně vynikne i ve zcela jednoduché úpravě. Chleba s máslem či margarínem hustě pokryjeme čerstvě natrhanými lístky rukoly a posolíme. To je všechno – dokonalá harmonie chutí nás ale okouzlí. Ale je to jako s olivami, které buď lidé milují nebo nesnáší – ale celkem nikomu nejsou lhostejné – podobné to může být i s rukolou.

Semínka rokety vyséváme do truhlíků (můžeme i na záhonky) a obrovskou výhodou je, že to lze celoročně. Doba od výsevu do sklizně je 40 až 50 dní, takže se vyplatí postupné výsevy, kdy v několika truhlících roketa neustále dorůstá a tak dosáhneme celoroční sklizně.

Lahůdky v lahvích
S vitamínovým parapetem budou ladit velké lahve - nakládačky, které umístíme hned vedle. Budeme je potřebovat v souvislosti s pronikáním všemožných cizokrajných pochoutek do našich kuchyní. Budou zároveň dekorativním doplňkem i zásobárnou pikantních příloh a předkrmů…

Leccos jsme v cizině i v národních restauracích už okoukali a umíme si tedy vyrobit sami: a tak do tří i pětilitrových lahví nakládáme takové lahůdky jako jsou marinované patizony, rajčata s houbami, artyčoky, nebo třeba lilky plněné paprikou a ořechy marinované v olivovém oleji. Výborný je hermelín a další zrající sýry. Někdy se pro změnu může objevit i česká klasika v podobě utopenců.

V marinádách můžeme použít i obě chuťově výrazné rostlinky, které jsme si vypěstovali – roketu a řeřichu.

Lahve dobře uzavřeme a když je navíc povážeme stylovou dekorativní tkaninou, esteticko-labužnický dojem jenom umocníme.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.