Děti spořádají během celého roku spoustu sladkostí, kterým kraluje čokoláda. Protože vánoce jsou teď dvojnásobným pokušením, zkusme jim nabídnout a nechat je ochutnat i trochu jiné sladkosti, mezi které nenápadně zařadíme i ty mnohem zdravější. Uvidíme, možná jim zachutnají. Domácí křížaly Křížaly odedávna patří k českým vánocům. Jablka, hrušky, ořechy, to bylo všechno, co zahrada dala a co děti měly. Do trouby (do sušičky ovoce, případně i na pečičí papír umístěný na radiátor) dáme pomalu sušit čtvrtky jablek a hrušek. Necháme i slupku, která bude sladká a křupavá.Vznikne nečekaně dobrá, levná a velmi zdravá delikatesa, které určitě přijdeme brzy na chuť. Křížaly obsahují spoustu vlákniny, což se při vánočních hodech, kdy jednoznačně převažuje mastné a sladké, velmi hodí. Výhodné je samozřejmě i to, že můžeme zpracovat i méně kvalitní ovoce. A navíc - hned jak jednu várku sníme – a bude to určitě brzy – můžeme dát usušit další. U televize se jich obvykle spořádá neuvěřitelné množství. Ovocný stromeček Také na stromečku nemusí být pořád jen čokoláda. I tady můžeme ozdoby proložit ovocem. Můžeme vyrobit vánoční stromek třeba perníkovo-ovocný nebo i čistě ovocný stromeček, na kterém se budou na pestrobarevných stužkách houpat kroužky kandovaného ananasu, sušené meruňky, ozdůbky ze tří sušených švestek navléknutých na nit….zkrátka fantazii se meze nekladou a navíc ji děti určitě ocení. Ovocné špízy Sušené banány, meruňky, kandovaný ananas a višně, rozinky v jogurtové polevě datle a kousky fíků střídavě napichujeme na párátka. Ta můžeme zavěsit na stromeček nebo naaranžovat na stůl na mísu ozdobenou větvičkami. Pár receptů pro mlsné jazýčky Marcipánové bochníčky Tohle cukroví vypadá jako opravdové podlouhlé bochníky chleba. Pokud se nám jich z uvedeného množství podaří vymodelovat 40, bude každý kousek mít 45 kcal (185kJ) . Potřebujeme: 200g marcipánové hmoty, 35 g moučkového cukru, 100 g rozemletých mandlí, lžičku Maraschina nebo griotky, 1 žloutek. Marcipánovou hmotu rozmačkáme a zapracujeme do ní moučkový cukr. Přidáváme postupně všechny ostatní ingredience, z dokonale propracovaného těsta vymodelujeme váleček, ze kterého krájíme malé kousky. Ty modelujeme do tvaru podlouhlých bochníčků chleba. Nožem do každého ještě uděláme dva tři jemné zářezy, tak jako bývají na opravdovém chlebu. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních (plynová troubu mezi stupněm 1 a 2) asi 10 minut. Na tenhle víkend si můžeme zkusit upéct tvarohovou vánočku. Proložená ovocnými kousky se bude podobat vánoční štóle. Když nám zachutná, můžeme si ji za dva týdny připravit znovu. Tvarohová vánočka 500g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 150 g pískového cukru, 2 celá vejce, prášek do pečiva, 1–2 lžíce rumu, špetka soli, 1–2 lžíce mléka, rozinky (i několik druhů - sultánky, korintky), kandované ovoce (hodně pomerančové kůry a višní), kousíčky fíků a datlí, mandle. Všechny suroviny zpracujeme na válu, nakonec přidáme rozinky a všechno kandované ovoce, které dobře zapracujeme. Vyválíme pramínky na vánočku a upleteme ji. Ozdobíme mandlemi, pomažeme rozkvedlaným vejcem a pečeme mírně rozpálené troubě asi hodinu. Krásný i praktický dárek Přejme si do kuchyně nebo darujme mamince či přítelkyni „petrželák“ - baňatý keramický nebo kameninový hrnec s dvěma uchy a mnoha dírkami. Dá se koupit většinou přírodně hnědý nebo se světlou glazurou, s těmito dvěma barvami nejlépe kontrastuje ostře zelené snítky petržele. Do petrželáku se nalije voda a do otvorů se zasunou jednotlivé větvičky kadeřavé petrželky. Vypadá to mnohem elegantněji, než když krásný nadýchaný svazek petrželky přineseme z trhu a strčíme ho do sklenice od kompotu. Navíce se celá kuchyně přímo rozzáří. Slavnostní ubrus vytvořený v okamžiku Pokud máme bílý ubrus a světlý servis a pocit, že by to chtělo nějak ozvláštnit, stačí velmi jednoduché a rychlé řešení: koupíme 8 až 10 cm širokou taftovou stuhu (dobře si spočítáme požadovanou délku: musí jí být tolik, kolik je součet délky a šířky ubrusu, raději o nějaký centimetr navíc). Rozstřihneme ji na dva kusy (jeden bude odpovídat délce a druhý šířce ubrusu). Tyto dva pásy položíme kolmo na sebe středem stolu a zastřihneme tak, aby splývaly přesně s okrajem ubrusu. Uprostřed stolu, tam, kde se stuhy kříží, vynikne svícen, mísa s ovocem nebo adventní věnec…Můžeme volit i asymetrické řešení a stuhy zkřížit mimo střed, nebo přes šířku stolu položit stuhu na dvou místech. Krásná kombinace je olivová nebo lahvově zelená stuha na čistě bílém ubruse. Na ubrus můžeme položit malé smrkové nebo jedlové větvičky. -ag-