Máte dojem že všichni kolem už mají vánoční přípravy hotové a hlavně už mají dávno všechno napečeno? Nebuďte nervózní a dožeňte je – čajové pečivo, což vánoční cukroví je – má být čerstvé, nemají se ho konzumovat celé krabice, ale úspěch v tomto případě tkví v nápadu, výběru a promyšleném složení typů cukroví. Zkuste třeba velmi staré vánoční recepty: Lomnická kolečka 55 dkg hladké mouky, 30 dkg másla nebo margarinu, 15 dkg strouhaných vlašských ořechů, 2 dkg droždí, trocha mléka, rum, moučkový cukr na obalení. Na válu vypracujeme těsto, přidáváme opatrně mléko – těsto musí být tužší. Hned (nenechat vykynout!) vyválíme asi 2 cm širokou šišku. Z ní potom ukrajujeme kousky, ze kterých vyválíme rukou žížalky, které stáčíme do kroužků. Pečeme je ve středně vyhřáté troubě (asi 200°C) až jsou jemně zlatavé. Vychladlé kroužky namáčíme v rumové vodě (voda a rum 1:1, pro děti slabší) a obalujeme v moučkovém cukru. Amprecle Těsto si připravíme večer a ráno pečeme. 15 dkg cukru krupice, 10 dkg tuku, 2 vejce, 50 dkg hladké mouky, 1 dkg amonia (cukrářské droždí – koupíme je i v drogerii), mléko, vejce na potření. 15 dkg cukru krupice, 10 dkg tuku a 2 vejce chvíli třeme v míse a přidáme do 1/2 kg hladké mouky. Přidáme 1 dkg amonia a několik lžic mléka, aby vzniklo tužší těsto, které se snadno rozválí. Přes noc necháme v chladu, ráno rozválíme na slabou placku, ze které vykrajujeme „ampreclovým vykrajovátkem“ amprecle – vypadají jako brejle nebo preclík. Kdo nemá formičku, vytvoří tvar z válečků, které stočí do tvaru brejlí asi 10 cm dlouhých. Nakonec potřeme rozkvedlaným vejcem a sypeme velmi hrubým krystalovým cukrem. Pečeme pomaleji, amprecle během pečení hodně vyběhnou nahoru a jsou krásně křehké. Hrozinkové pečivo Jednoduché a vyzkoušené koláčky, které potřebují asi dva dny odležet. 150 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 130 g másla nebo margarínu, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 50 g rozinek, špetka soli. Rozinky necháme přes noc namočené v rumu. Máslo nebo margarín utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme celé vejce, mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto. Namočené rozinky nasekáme na kousky a přidáme do těsta. Z rozváleného těsta vykrajujeme kolečka, která pečeme na vymaštěném plechu asi 20 minut ve středně teplé troubě. A trochu sladkého ovoce… V záplavách exotického ovoce nezapomeňte na obyčejná jablka, která k českým vánocům nerozlučně patří. Až už budete mít dost vánočního cukroví, ale přesto chuť na něco sladkého, ale lehčího, udělejte jablka v županu. Do otvoru dejte trochu pikantní zavařeniny (dobré jsou jeřabiny) a navrch neslazenou šlehačku. Barevné okno do kuchyně Vypadá to, že výhled z okna přes svátky nebude zrovna do závějí sněhu. Zkrášleme si proto alespoň trochu kuchyňské okno. Na síťové zácloně krásně vynikne jednoduchá vánoční dekorace. Vezmeme asi 10 menších vlašských ořechů. Na jednom konci užší červené stužky uvážeme mašličku, kterou špendlíkem připíchneme na ořech (skořápku snadno propíchneme v místě spoje obou půlek ořechu) druhý konec asi 10 cm dlouhé stužky špendlíkem nenápadně připneme na záclonu. Originální papírové dekorace Jenom z několika čtvrtek papíru za pomoci foukacích fixů rychle vytvoříme skoro všechny vánoční papírové doplňky - menu na slavnostní stůl, kartičky se zasedacím pořádkem, originální jmenovky na dárky… a to všechno v jednotném jemně barevném stylu. Vyrobíme si jednoduché šablony (stromečky, sněhuláka, zvoneček, svíčku, rybu, sněhovou vločku), přiložíme na čtvrtku a jen foukáme - pod šablonou zůstane bílý motiv a kolem budou hrát barvy podle naší fantazie. Na šablonu nafoukáme více barev přes sebe a výsledkem bude jemně stínovaný obrázek. Obrázky můžeme „nafoukat“ nejen na tvrdý papír, ale i na obálky nebo na balicí papír (třeba na dárek zabalený do obyčejného balicího papíru, který se foukanými motivky krásně rozsvítí a vznikne tak originální vánoční papír). -ag-