Chystáte se na Silvestra doma nebo na chalupě, s pár přáteli, kdy každý přispěje svým osvědčeným pokrmem nebo nápojem? V tom případě právě pro vás jsme připravili pár malých nápadů na oživení menu. Petrželová omáčka Ke grilovaným masům vyzkoušejte petrželovou omáčku. Na ní potřebujeme svazek zelené petrželky, 1 menší cibuli, 40 ml vinného octa, 60 ml oleje, stroužek česneku, 1/2 lžičky oregána, špetku cayenského pepře, bílý pepř, sůl. Petrželku jemně nasekáme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Olej s octem promícháme v misce, přidáme petrželku, rozetřený česnek, cibuli, okořeníme, osolíme. Necháme odležet v pokojové teplotě asi 2 hodiny. Smetanovou, bílou nebo vinnou klobásu můžeme na Silvestra vyzkoušet v trochu pikantnějším pojetí. Klobásu naložíme na pár hodin nebo přes noc do mísy nebo pekáčku s lákem. Lák vyrobíme z následujících surovin (množství je orientační): červené víno, muškátový květ, koření tex-mex, (nebo chilli prášek, případně drcené papričky), 4 drcené zelené a 4 bílé pepře, drcený česnekový stroužek (nebo dva – podle chuti), sůl, olivový olej. Klobásu s lákem dáme do silnostěnného pekáče a v troubě pomalu upečeme. V průběhu pečení poléváme lákem. Lázeňské oplatky s česnekovo - medovým nátěrem Lázeňské oplatky mimořádně nenaplníme sladkou náplní (a nevznikne tak dort ani trojhránky s krémem), ale jednoduše je namažeme něčím nečekaným. Vznikne překvapivá kombinace, která se na jazyku přímo rozplyne a která zachutnala i nevěřícím a největším gastronomickým konzervativcům. Tak tedy: oplatku namažeme medem a poklademe tence nakrájenými plátečky česneku. Hustotu pokrytí česnekovými kousky si určí každý sám - měli bychom cítit vyváženou sladce pálivou chuť. Celerové jednohubky Potřebujeme řapíkatý celer. Řapíky uvaříme, nakrájíme na asi 5 cm dlouhé kousky. Po vychladnutí na ně stříkáme sýrový krém - vyzkoušíme krém česnekový (lučina, sůl, česnek) nebo křenový.
SILVESTROVSKÁ INSPIRACE
info
Zuzana Zimová
29. 12. 2000
clock
5 minut
Chystáte se na Silvestra doma nebo na chalupě, s pár přáteli, kdy každý přispěje svým osvědčeným pokrmem nebo nápojem? V tom případě právě pro vás jsme připravili pár malých nápadů na oživení menu. Petrželová omáčka Ke grilovaným masům vyzkoušejte petrželovou omáčku. Na ní potřebujeme svazek zelené petrželky, 1 menší...
user