SILVESTROVSKÁ INSPIRACE

SILVESTROVSKÁ INSPIRACE

Chystáte se na Silvestra doma nebo na chalupě, s pár přáteli, kdy každý přispěje svým osvědčeným pokrmem nebo nápojem? V tom případě právě pro vás jsme připravili pár malých nápadů na oživení menu. Petrželová omáčka Ke grilovaným masům vyzkoušejte petrželovou omáčku. Na ní potřebujeme svazek zelené petrželky, 1 menší...

Chystáte se na Silvestra doma nebo na chalupě, s pár přáteli, kdy každý přispěje svým osvědčeným pokrmem nebo nápojem? V tom případě právě pro vás jsme připravili pár malých nápadů na oživení menu.

Petrželová omáčka
Ke grilovaným masům vyzkoušejte petrželovou omáčku. Na ní potřebujeme svazek zelené petrželky, 1 menší cibuli, 40 ml vinného octa, 60 ml oleje, stroužek česneku, 1/2 lžičky oregána, špetku cayenského pepře, bílý pepř, sůl. Petrželku jemně nasekáme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Olej s octem promícháme v misce, přidáme petrželku, rozetřený česnek, cibuli, okořeníme, osolíme. Necháme odležet v pokojové teplotě asi 2 hodiny.

Smetanovou, bílou nebo vinnou klobásu můžeme na Silvestra vyzkoušet v trochu pikantnějším pojetí. Klobásu naložíme na pár hodin nebo přes noc do mísy nebo pekáčku s lákem. Lák vyrobíme z následujících surovin (množství je orientační): červené víno, muškátový květ, koření tex-mex, (nebo chilli prášek, případně drcené papričky), 4 drcené zelené a 4 bílé pepře, drcený česnekový stroužek (nebo dva – podle chuti), sůl, olivový olej. Klobásu s lákem dáme do silnostěnného pekáče a v troubě pomalu upečeme. V průběhu pečení poléváme lákem.

Lázeňské oplatky s česnekovo - medovým nátěrem
Lázeňské oplatky mimořádně nenaplníme sladkou náplní (a nevznikne tak dort ani trojhránky s krémem), ale jednoduše je namažeme něčím nečekaným. Vznikne překvapivá kombinace, která se na jazyku přímo rozplyne a která zachutnala i nevěřícím a největším gastronomickým konzervativcům. Tak tedy: oplatku namažeme medem a poklademe tence nakrájenými plátečky česneku. Hustotu pokrytí česnekovými kousky si určí každý sám - měli bychom cítit vyváženou sladce pálivou chuť.

Celerové jednohubky
Potřebujeme řapíkatý celer. Řapíky uvaříme, nakrájíme na asi 5 cm dlouhé kousky. Po vychladnutí na ně stříkáme sýrový krém - vyzkoušíme krém česnekový (lučina, sůl, česnek) nebo křenový.

KOKTEJLY

Koktejlů si na Silvestra i jindy můžeme připravit nepřeberně. Vybrali jsme dva jednoduché long drinky na bázi sektu a brandy – tedy toho, co máme v zásobě koncem roku všichni. Co tedy budeme potřebovat na Brandy tonic (fernet tonic) - 50 ml fernetu, tonic, plátek citrónu. Nižší sklenici naplníme ledem asi do jedné třetiny, přidáme fernet a dolijeme chlazeným sektem. Zdobíme plátkem citrónu. Brandy můžeme nahradit fernetem.

French 90
50 ml brandy, sekt, 20 ml citrónové šťávy, lžička cukru. Šejkr naplníme ledem do jedné třetiny, přidáme citrónovou šťávu, cukr, brandy, důkladně protřeseme a nalijeme do sklenice. Přidáme dvě kostky ledu a dolijeme chlazeným sektem.

Něco málo pro zahřátí
Hriate horká alkoholická slovenská specialita. Nejdříve si vyrobíme“základ“: zkaramelizujeme cukr, zalijeme jej vodou, vaříme chvíli se skořicí, vanilkou, citrónovou kůrou a hřebíčkem. Odvar přecedíme a smícháme každému podle jeho chuti s oblíbeným alkoholem: vodkou, borovičkou, kmínkou…

Káva na více způsobů
Kávy koncem roku vypijeme extrémní množství. Pijeme ji ke všemu sladkému, na vytrávení, na povzbuzení, na všech návštěvách a také ji vaříme pro všechny návštěvy. Udělat si dobrou kávu především znamená koupit si dobrou kávu. A tu potom s náležitou péčí připravit. Na litr vody počítáme 70 až 75 g kávy.

Káva s pařížskou šlehačkou
Ozdobte kávu pařížskou šlehačkou! Chuť bude nečekaná a všechny návštěvy určitě překvapíte. Je to velmi slavnostní nápoj – káva a kakao spolu skvěle ladí.Potřebujeme jen to, co během svátků určitě doma máme v zásobě - půl litru šlehačky, 35 g kakaa, 50 g krystalového cukru. Šlehačku si uvaříme den předem, druhý den ji vyšleháme. Potom ji dáme vařit s cukrem. Jakmile se začíná vařit, přidáme proseté kakao a chvíli provaříme. Necháme vychladnout a mícháme (pozor na škraloup). Hustou kaši necháme do rána v chladničce pak ji dobře vyšleháme, aby vznikl tuhý krém.

Káva se slivovicí (slovácká)
Do zahřátého šálku moka nalijeme 20 ml slivovice. Zalijeme ji silnou horkou cezenou kávou (počítáme 10 g kávy na osobu). Sladí si každý podle chuti.

A nad ránem…
Po všeobecném veselení se a hodování musíme dát zažívání čas k oddychu. To v praxi znamená, že alespoň na čas přejdeme od alkoholických nápojů ke kávě eventuálně k čaji. Měli bychom mít v zásobě rozhodně čaj mátový na trávení, potom roiboos bez kofeinu, čaj jasmínový, bergamotový a také čaj ženšenový - pravý životabudič!

Sýrová česnečka
Na hluboký talíř dáme: 2 rozdrcené stroužky česneku, 1 na kousky nakrájený sýr Limba (tavený z romadůru), trochu olivového oleje, sůl, (eventuálně polévkové tekuté koření česnekové Klasik). Přelijeme vodou, dosolíme.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka BÍLÁ LESK, Kuchyňská linka na míru.