PRO POHODLNÉ PEČENÍ

PRO POHODLNÉ PEČENÍ

Pořizujeme-li právě teď nový sporák nebo troubu s varnou deskou, můžeme využít mnoha výhodných nabídek předvánočního trhu i nyní velmi dostupných spotřebitelských úvěrů. Nejdůležitějším kritériem výběru pečicí trouby je vždy to, kolik času věnujeme pečení, pro kolik lidí se peče a jak často, zamyslíme se nad tím,...

Pořizujeme-li právě teď nový sporák nebo troubu s varnou deskou, můžeme využít mnoha výhodných nabídek předvánočního trhu i nyní velmi dostupných spotřebitelských úvěrů.

Nejdůležitějším kritériem výběru pečicí trouby je vždy to, kolik času věnujeme pečení, pro kolik lidí se peče a jak často, zamyslíme se nad tím, jestli roli hlavní rodinné pekárny už nepřevzala víceméně trouba mikrovlnná, nebo dokonce pekař za rohem, zda mnohé z rozličných funkcí nabízených výrobci využijeme a do jaké míry se nám vyplatí za ně vydávat peníze. To bychom si měli ujasnit ještě před tím, než vyrazíme na obhlídku nejnovějších přístrojů do prvního obchodu.

Základní požadavky na pečicí trouby:

1. bezproblémové pečení bez připalování
2. bezpečná manipulace s rozpálenými plechy a pekáči
3. pohodlné, rychlé a efektivní čištění
4. nízká spotřeba energie

K bezpečné manipulaci patří i otázka vystupující páry na přední straně trouby kolem dvířek, při otevření trouby. To je řešeno u nejnovějších typů tak, že páry jsou odváděny zadem nahoru přímo do digestoře. Před popálením hlavně dětí také chrání až trojité zasklení dvířek.

Pro pohodlnou manipulaci s plechy během pečení slouží buď teleskopický pečicí vozík, který vyjíždí z trouby, u jiných typů trub vyjíždějí samostatně plechy na každé úrovni pečení. Připravujeme-li více plechů s různými pokrmy najednou, můžeme každý z nich kontrolovat samostatně.

Využíváme zbytkového tepla
Pokud hledáme skutečně „inteligentní“ přístroj, měli bychom se shánět po sporáku nebo troubě, který si počíná ekonomicky a využívá i zbytkové teplo. Dávno pryč jsou doby, kdy elektrické plotýnky mohutně hřály ještě dlouho poté, co jsme z nich sundali hrnec a vypnuly je.

Dnes lze u sporáků díky automatickému pečení dokonale využít veškerého tepla, které zůstává v troubě po jejím vypnutí. Zbytkového tepla využívají efektivně také sklokeramické desky. Toto zbytkové teplo měří a počítá teplotní sonda, která tím, že kontrolujeme, jak je maso propečené,významně šetří energií. Umí vypnout troubu před dopečením právě tak, že na dodělání pokrmu stačí právě teplo zbytkové.

Nepopulární práce – čištění trouby
Po pečení jsme dost unaveni, přičemž po vydatné hostině se únava ještě prohloubí a tak není divu, že se nám nechce do toho, co nás ještě čeká a co je na celém procesu pečení nejméně příjemné – do čištění trouby. Je určitě zamaštěná a plná připálených kousků. Zkoušíme na to jít s lecčím, ale výsledek nebývá nejlepší. Je to proto, že máme ještě starší typ s ne příliš dokonale hladkým povrchem, na kterém všechno ulpívá a úporně drží.

Každý si samozřejmě nechce pořídit právě sporák v nejvyšší ceně a využívat momentálně nejpohodlnějšího i nejefektivnějšího tzv. pyrolitického čištění, kdy se za velmi vysoké teploty veškeré mastnoty, špíny a zbytky jednoduše beze zbytku vypálí. Vzniklý prášek se potom jednoduše vymete z trouby smetáčkem.

Protože ale troubu mít čistou chceme, bude nejjednodušším krokem vyzbrojit se co nejúčinnějšími čisticími přípravky, které najdeme na trhu. Krok číslo dvě je zakoupení forem, plechů a pekáčů s novými povrchy – tím se zbavíme nepříjemné práce s nimi, ale pořád nám ještě zbývá vnitřní prostor trouby. Pokud máme troubu málo členitou, čistí se nám lépe. Na to myslí výrobci, kteří maximálně zjednodušují vnitřní prostor a zbavují jej zbytečných prohlubní, vlysů a rýh, které účinné čištění ztěžují. Nejdůležitější ale je, že v nejnovějších troubách se používá stále hladší povrch. Zkoušejí se nejrůznější a stále dokonalejší druhy smaltu s extrémně hladkým povrchem – je to něco jako ekvivalent progresivních povrchů pánví. Na takovémto povrchu prostě nečistoty neulpívají a pokud ano, jejich čištění je hračka. Usnadnění údržby také usnadňuje hladká deska ve stropě trouby.

A několik tipů…
- Vyměňujeme-li starý sporák za varný panel a vestavnou troubu, můžeme je jakkoliv zkombinovat (plyn, elektřina).

- Pečicí troubu zabudujme poblíž mikrovlnné trouby (nejlépe pod ni).

- Pokud jsme zvyklí na sporák a nechceme jej měnit za jiné uspořádání, máme možnost širokého výběru sporáků elektrických, plynových i kombinovaných, přičemž můžeme dále vybírat z vestavných nebo volně stojících typů. Dbáme na kvalitu zpracování a co nejhladší povrh bez rýh a prohlubní jak na horní ploše, tak v troubě.

- Potřebujeme-li v předvánočním shonu a plném obsazení trouby sladkostmi něco rychle ugrilovat, určitě oceníme nový sporák nebo troubu se zabudovaným grilem, který může být otočný s motorkem. Připravit na něm můžeme dokonce najednou i více kuřat anebo neuvěřitelné množství špízů.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchynska-linka-202">kuchyňská linka</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/pece-1175">pece</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Kuchyňská linka a schodiště, Výroba kuchyňské linky na míru.