KDYŽ ELEKTŘINA PRACUJE ZA NÁS

Dnes už bereme jako samozřejmost, že by naše kuchyň bez elektrických přístrojů nebyla kompletní. Uprostřed každodenního shonu je dnes pro nás už nemyslitelné, že bychom ručně třeli bábovku nebo míchali těsto. Proto při zařizování kuchyně nezapomínáme zejména na elektrické pomocníky. A protože se na našem trhu objevují...

Dnes už bereme jako samozřejmost, že by naše kuchyň bez elektrických přístrojů nebyla kompletní. Uprostřed každodenního shonu je dnes pro nás už nemyslitelné, že bychom ručně třeli bábovku nebo míchali těsto. Proto při zařizování kuchyně nezapomínáme zejména na elektrické pomocníky. A protože se na našem trhu objevují v této oblasti stále žhavější a důmyslnější novinky, čas od času tyto přístroje také dokupujeme nebo obměňujeme.

Příprava pokrmů
Pryč jsou doby, kdy jsme se mohli spolehnout jen na standardní roboty jedné značky. Dnes je náš trh zaplaven kvalitními výrobky světových značek (např. Braun, Bosch, Philips, Tefal a Siemens, atd.). Jejich funkčnost se během posledních let příliš nezměnila, nápadně se však obměňuje design. Nejjednodušší roboty mají minimálně tři funkce, většina jich však má téměř nekonečné množství.

Co tedy všechno správný kvalitní robot umí? Hnětat, míchat, šlehat, řezat a krouhat, krájet, drtit, mixovat, mlít nejen maso a zeleninu, ale i kávu, koření, semínka atd., odšťavovat drobné ovoce, zvlášť odšťavovat citrusy i šlehat zmrzlinu. Takovýto dokonalý přístroj nabízí například firma Bosch, která garantuje optimální výsledek díky mikroprocesorovému řízení, rovnoměrnému náběhu motoru a čtyřem rychlostním stupňům. Je vysoce bezpečný díky pojistce opětovného zapnutí, má zabudovanou ochranu proti přetížení motoru a vysokou stabilitu, jež mu umožňují přísavné nožičky.

Vedle kompletních robotů si však standardně udržují oblibu i samostatné mixéry, především tzv. mixéry ponorné.

Jak začít den
Nejlépe čerstvou ovocnou nebo zeleninovou šťávou. Před několika lety byl velký zájem o odšťavovače, ten však nyní upadá. Bohužel 90% těchto přístrojů neumí zpracovávat rybíz nebo to alespoň výrobce nedoporučuje se zdůvodněním, že by se mohl zničit stroj, protože pecičky z rybízu zanášejí síta. V Rusku se vyrábí přístroj, který si poradí i s rybízem, k nám se však nedováží. Na západ od našich hranic jsou velmi oblíbené odšťavovače citrusových plodů. V každém motelu či motorestu je zvykem, že příchozímu na přání okamžitě vyrobí čerstvý džus z grepů či pomerančů. U nás se tento zvyk prozatím jen nesměle začíná prosazovat v domácnostech.

Po ranním džusu by na stůl měla přijít káva nebo čaj. Většina z nás už rezignovala na klasickou čajovou konvici a zvyk užívat ruský samovar se u nás ani v letech totality neujal. Za to jsme se velice rychle naučili využívat výhod tzv. rychlovarných elektrických konvic. Tyto přístroje jsou dnes nabízeny ve dvou základních typech - se spirálou a bez topné spirály, která je pak uzavřená dole pod varnou deskou. Tento druhý typ užívají lidé, jež mají studniční vodu zanechávající množství usazenin a vodní kámen. Tato konev je dražší a ohřev v ní trvá déle, protože spirála nemá přímý styk s vodou. Nemusí se však často čistit a vydrží dlouho jako nová.

V mnoha domácnostech se už zabydlel kávovar, který nabízí překapávanou kávu bez lógrové usazeniny a dává vyniknout její ideální chuti od jemné po silnou. Špičkové výrobky bývají také vybaveny vodním filtrem, který zabraňuje tvorbě vodního kamene, filtruje chlór, zlepšuje chuť. Dále jsou opatřeny digitálním nastavením časového režimu přípravy kávy a přihřívací deskou, jež udržují nápoj v horkém stavu. Vedle překapávačů se stále větší oblibě těší přístroje na přípravu espresa nebo cappuccina. Jsou sice dražší, ale jejich chuť je nesrovnatelná. Cena se zde odvíjí opět od vybavenosti. Záleží totiž na tom, zda má espreso tlakové čerpadlo či ne, případně nakolik dokáže kávu napěnit.

K dobrému ránu patří také topinka nebo toust. Opět stejně jako u toasterů je cena výrobku závislá na množství a kvalitě vybavení jednotlivých přístrojů.

Pro zdravé vaření
Na fritovací hrnce jsme si již také zvykli, zabraňují nezdravému smažení na přepáleném tuku a také šetří náš čas. Kdo chce jít ještě dále a péci a smažit zcela bez tuku, pořídí si horkovzdušný hrnec či troubu, která bývá v kombinaci s mikrovlnnou troubou. Asi dva roky se na našem trhu vyskytuje tzv. elektrický parní hrnec, který vaří v páře zeleninu, ryby i maso. Uchovává tak všechny živiny i vitamíny a potraviny si podrží svou přirozenou chuť a vůni. Vhodný je zejména pro lidi, kteří musí zachovávat dietu.

Zajímavými výrobky, které dokáží uchovávat potraviny a přinášejí zdravý způsob zpracování především ovoce a zeleniny, jsou sušičky. Na těch jakostních se dá v podstatě sušit jakékoliv jídlo.

-das-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Návrh a realizace podkrovního bytu, Rekonstrukce kanceláře/ateliéru, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1.