VÁNOČNÍ ÚKLID KUCHYNĚ

VÁNOČNÍ ÚKLID KUCHYNĚ

Víme, kdy začíná advent, ale nevíme, kdy vlastně začíná doba předvánočního úklidu. Ta není vyhlášená, je zcela individuální. Není ani úplně jasné, kdy by bylo slušné začít. Dříve se v tomto ohledu hospodyně navzájem přísně hlídaly a pomluvily se při každém odbočení od normy, to je naštěstí pryč. Dnes na to jde každý...

Víme, kdy začíná advent, ale nevíme, kdy vlastně začíná doba předvánočního úklidu. Ta není vyhlášená, je zcela individuální. Není ani úplně jasné, kdy by bylo slušné začít. Dříve se v tomto ohledu hospodyně navzájem přísně hlídaly a pomluvily se při každém odbočení od normy, to je naštěstí pryč. Dnes na to jde každý jinak a po svém - někomu uklidí firma, někdo začíná pomalu a rozvážně už s podzimem, někdo se do toho stále nemůže vpravit, až v poslední chvíli finišuje na Štědrý den. I s přístupem je to rozdílné, někdo to moc nepřehání, jinému pořád nic není dost dobré a čisté, přibírá si stále další úklidová předsevzetí, takže na Štědrý večer pro únavu sotva vnímá.

Touto dobou už jsme ale jistě většinou vyzbrojeni a vyzbrojeny (ale spíš vyzbrojeny) všemi možnými úklidovými prostředky, a přestože si třeba slibujeme, že to letos nebudeme přehánět jako loni, z vánočního úklidu se nevylžeme - zbývá jej buď úspěšně dokončit, nebo s ním rychle začít.

Vánoční úklid “a la seconda“
Úklid kuchyně v předvánočním období můžeme skutečně nazvat “a la seconda“, neboli úklid na druhou.Ve srovnání s ním je totiž úklid zbytku bytu v podstatě hračka. Ale kuchyni potřebujeme neustále, nemůžeme ji ani na chvilku zavřít, vyřadit z provozu za účelem úklidu. Navíc v ní touto dobou pracujeme ještě intenzivněji (pečení vánočního cukroví) a brzy ji budeme potřebovat se spoustou volného místa a přehledně uložených věcí. Čeká nás tedy její úklid za plného provozu – a několikrát.

K úspěchu rozhodně pomůže, pokud se budeme držet hesla: Úklid zásadně nezačínáme úklidem, ale vyhazováním! V praxi to znamená, že prohlédneme a probereme všechno a poctivě vyhodíme všechno, co překáží.

Vedle toho základního, co si od úklidu slibujeme – čisto a příjemné prostředí, se také samozřejmě naskýtá krásná příležitost ke generální revizi – ke zrevidování všech zásob, všeho toho zastrčeného přes celý rok v rohu police ve spíži i krčícího se v posledním šuplíku. Možná budeme překvapeni, kolik místa je nám náhle k dispozici v mrazničce, chladničce, v zásuvkách, ale při poctivém přístupu zejména ve spíži.

Co bychom mohli stihnout tento víkend
Spíž - tady jsou opravdu široké možnosti k vytvoření volného prostoru. Spíž často užívají všichni členové rodiny jako dočasné odkladiště, takže se pravidelně po čase stává místem mnoha zapomenutých zbytečností. Skoro určitě tady při úklidu narazíte na nějaký záhadný vršek patřící k nějakému důležitému spodku, který se před několika lety ztratil a doposud se ho nepodařilo najít, ale až se jednou najde, tak se ten vršek bude hodit. Vy ale během svátků potřebujete maximálně volné police na spoustu lahůdek, které bude nutné třeba jen na chvíli někam postavit a které se co chvíli někam nevejdou – pečeně, chlebíčky, dorty, saláty. Proto členy rodiny se záhadnými ve spíži uskladněnými předměty odkážeme do sklepa nebo do garáže. Dále urovnáme nebo rovnou vyhodíme to, co tu obvykle nejvíc překáží, což obvykle jsou: zavařovací sklenice, skleněné a plastové lahve (vrátíme do obchodu nebo odneseme do kontejneru).

Zkontrolujeme zásobníky na mouku a další sypké potraviny, přičemž se podíváme, jestli jsme si s nějakým sáčkem nepřinesli domů moly.

Prohlédneme a dokoupíme podle potřeby také kompoty a džemy, zcukernatělý med rozehřejeme v mikrovlnce, aby se nám s ním lépe pracovalo.

Zkontrolujeme také zásoby vína a průběžně kupujeme a skladujeme veškeré nápoje na svátky. Při nákupu nezapomeneme vedle vína výborného koupit také obyčejné - rozhodně bychom měli mít po ruce nějaké dobré stolní víno, které využijeme k podlévání pokrmů, k výrobě svařeného vína a vinných střiků.

Projdeme také prošlé potraviny; občas se může stát, že se koupí něco, co nikomu moc nechutná a čeká to tedy trpělivě ve spíži….(tady pozor třeba na jáhly, které poměrně brzy žluknou).

Pozor na „výhodné“ nákupy kokosu – rozhodně musí být čerstvý! Jinak má žluklou chuť a zkazíme jím cukroví a všechno, kam ho přidáme. Stejně tak dbáme na čerstvost ořechů, oříšků a všeho ostatního, co obsahuje vysoké procento tuků.

Mraznička
Projdeme potraviny podle dat spotřeby, spotřebujeme co je třeba, mrazničku vyčistíme.
Zkontrolujeme nádobky na led, toho budeme určitě na konci roku potřebovat hodně. Případně dokoupíme velmi praktické igelitové sáčky na led, rozdělené na jednotlivá políčka, ve kterých se vytvoří kostičky ledu. Nebo plastové tvořítko na efektní ledové kuličky.

Chladničku čeká nápor
Pokud nemáme automatické odmrazování, chladničku odmrazíme, dobře ji vyčistíme a vydezinfikujeme. Nemá-li zabudovaný teploměr, koupíme ho. Bude se hodit, při větším množství potravin a někdy až skoro přeplnění chladničky jde teplota uvnitř rychle nahoru a je třeba ji sledovat.

U tuků, které kupujeme ve větším množství k pečení cukroví a skladujeme v chladničce, nezapomeneme vždy zkontrolovat datum spotřeby, a to všude - v malém obchůdku i hypermarketu.

A samozřejmě okna…
Není co dodat - pokud nejsou umyta, zbývá je umýt. Bohužel už pěkných pár dní čekáme na slunečné počasí, při kterém se okna myjí nejlépe.

A ještě něco, pokud ještě váháte s digestoří, pořiďte si ji právě teď!

Po víkendu se podíváme do kredence.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně,úklidové práce.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce kanceláře/ateliéru, Návrh a realizace podkrovního bytu, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1.