Čím se dříve živili australští domorodci o tom již řeč byla (v článku JAKÁ BÝVALA) a asi většině z nás nepřišla tato dřívější kuchyně, byť výživná, moc lákavá. Snad právě proto je dnes australská kuchyně zcela jiná a my se podíváme jaká tedy je. Jak každý víme, obyvatelstvo Austrálie je složeno především z přistěhovalců, kteří do této oblasti začali přicházet od roku 1788. A tyto lidičky společně se svou osobou do Austrálie přinášeli různé kulturní zvyklosti, návyky a také kuchařské umění. Tím se dostáváme k současné australské kuchyni, která je stejně tak různorodá jako její obyvatelstvo. Přestože tato kuchyně vychází z mnoha zvyklostí a stylů, je především ovlivněna původem anglosaské kuchyně. Mezi jakási národní jídla, které zná a požívá každý Australan patří například koláč s masovou náplní, tak zvaný steak and kidney pie. Masový koláč je zkrátka k dostání všude a v jakémkoli stavu - teplý, studený, mražený. Existuje i několik verzí tohoto koláče, ale mezi nejoblíbenější patří plněný dušeným hovězím masem a ledvinkami. Dalším oblíbeným a častým pokrmem jsou krokety "rissoles-violet". Tyto krokety se připravují z mletého masa, do něhož se přidává syrový brambor, rýže, případně další přísady. Australané jsou známí tím, že mají rádi dobré steaky, upravované podle přání na světlé (medium) nebo tmavé (dark), ale i svou oblibou k dortům a různým sladkostem "keiky", které nápadně zdobí polevami, sypáním a krémy v sytých, pastelových barvách. Mezi oblíbenou a hodně známou sladkost patří "dezert Pavlova". Známé jsou také buchty "pumkin scones", jejichž hlavním komponentem je dužnina dýně nebo australský chléb "damper". Pro Australany je také typické pořádání tzv. barbecue (bárbekjú). Pořádají se při různých oslavách mezi přáteli, například při oslavě narozenin, svátků. Hostina probíhá obvykle venku, většinou na zahrádkách rodinných domků. K vlastní přípravě tohoto pohoštění jsou v zahradách při domech zřizovány zděné krby, ve kterých se topí dřevěným uhlím, dřevem, elektřinou, ale i plynem. Kolem barbecue vznikla celá řada příprav marinování, úprav salátů a příloh. Pokrmy jsou na této slavnosti obvykle podávány na papírovém talíři s plastikovým příborem. Zvyklostí při barbecue je, že rožnění je převážně mužskou záležitostí. Tak takovýmto a podobným způsobem se ubírá australská kuchyně. Nemělo by význam si tady popisovat a rozebírat jednotlivé pokrmy a proto jsem uvedli jen nejtypičtější a nejoblíbenější z nich. Nemělo by to smysl také z toho důvodu, že současná australská kuchyně, jak jsme si již několikrát říkali, je směsicí nejrůznějších vlivů, převážně anglosaského a asijského původu.