V pohádkách stačí říci jen ubrousku prostři se a rázem je prostřeno se vší grácií. Zatímco v reálném životu to není tak jednoduché, ale ne nemožné. K dobrému jídlu totiž patří i pěkně upravený stůl. Jak je známe nejíme jen ústy, ale také očima, a tak pěkně upravená tabule přispívá k dobré atmosféře mezi stolovníky a povzbuzuje jejich apetit. Dobře sladěný ubrus s prostíráním, mísa s ovocem, květiny či tajuplný plamen svíčky, naladí všechny smysli a tak i to nejvšednější jídlo může zachutnat jako nová specialita. Správně rozložené příbory, jednoduché tvary skla na nápoje, barevně sladěné prostírání s porcelánem, tak by měl vypadat každý stůl, nejen o slavnostních příležitostech. Ale vraťme se zpět do reality, žádné svíčky, žádná mísa s ovocem, natož prostírání sladěné s barvou ubrusu, zázrak, když na stole nechybí. Asi takto vypadá dnešní stolování. Zkrátka a dobře v dnešní konzumaci jídla převládla, jako ostatně ve všem, především praktičnost a v úpravě jídelního stolu každodenní fádnost. Omezili jsme se na používání lepších ubrusů pro slavnostní příležitosti a to je škoda. Neboť u takové tabule i méně chutná. A není zbytečné si ze všedních dnů dělat ještě všednější? Dá to sice o trochu více práce, neboť nejsme v pohádce, ale výsledek bude uspokojující. Zapalme při večeři svíčku, ozdobme stůl květinou či ovoce a ponořme se do chutí a vůní klidu domova. Na trhu rozhodně není nouze o sortiment, kterým bychom mohli ozdobit svou tabuli. Ale ani ten nejdražší porcelán a ubrus nám nezaručí úspěch. V tomto případě bude záležet více na naší nápaditosti, šikovnosti a vkusu. Naší fantazii se meze nekladou, vše je dovoleno. I v oblasti stolování má však v současné době zelenou jednoduchost, svěží pastelové barvy či světlé základní a přírodní materiál. Jediné na co bychom měli myslet při výběru jídelních setů, skla, čajových a kávových souprav, krom toho, že se nám líbí jednotlivě, i na to jak budou vypadat pohromadě na jedné tabuli. Pokud již tedy máme nakoupeno vše potřebné, stačí rozprostřít ubrus a povolit uzdu naší fantazie. Naaranžovat květy, ovoce, připravit svíčky, poskládat ubrousky do vějíře, lodičky, vlnovky, nebo jen tak stočit do ruličky. A pak už se můžeme vnořit do naší malé pohádky dobré chuti. Jak poskládat ubrousek Pokud chceme vytvořit z ubrousku tři vlnovky, tak ho nejprve musíme sloužit na třetiny, aby vznikl dlouhý obdélník. Následovně u tohoto obdélníku nadvakrát přeložit obě jeho kratší strany do středu, čímž nám vznikne čtverec a první dvě z vlnovek. Poslední vlnovku vytvoříme tak, že jednoduše čtverec složí dozadu. Dáme-li přednost složení ubrousku do vějíře, budeme si počítat následovně: ubrousek složíme na polovinu a po kratší straně ho do poloviny poskládáme jako tahací harmoniku. Tyto sklady pak pevně stiskneme k sobě a přehneme celý obdélník opět na polovinu tak, aby dlouhý nenaskládaný konec ležel uvnitř. Menší obdélník, který tímto způsobem vznikl úhlopříčně přeložíme, čímž vznikne trojúhelník. Nakonec se přečnívající okraj přehne kolem celého trojúhelníku a vějíř je hotov, stačí ho jen postavit na určené místo.