KUCHYNĚ PROVONĚNÁ BYLINKAMI

Připravit lahodné a lákavě vonící jídlo je bezpochyby kulinářský kumšt. Kumšt, který se neobejde bez koření či bylinek. Neobejde se bez nich, neboť teprve při přidání voňavé směsi mající konzervační či dokonce léčivé účinky získá pokrm na lákavé vůni a pikantní chuti. Omylem je však se domnívat, že naše jídlo bude...

Připravit lahodné a lákavě vonící jídlo je bezpochyby kulinářský kumšt. Kumšt, který se neobejde bez koření či bylinek. Neobejde se bez nich, neboť teprve při přidání voňavé směsi mající konzervační či dokonce léčivé účinky získá pokrm na lákavé vůni a pikantní chuti.

Omylem je však se domnívat, že naše jídlo bude tím chutnější, čím více bude obsahovat exotického a pro nás těžko dostupného koření. To je opravdu omyl. Ba právě naopak, k připravení pokrmů neobvyklé příchuti nám postačí zelené koření - bylinky. Bylinky, které si může každý bez problémů vypěstovat na své zahrádce či za oknem přímo v kuchyni. Získá tak vždy čerstvé a vonící rostliny s jejich pomocí uvaří pokrm opravdu neobvyklé a lahodné chutě a vůně.

A abychom se lépe orientovali v tomto voňavém světě bylinek je tu přehled nejužívanějších z nich.

Alojsie
Tato bylina pochází z Jižní Ameriky a je charakteristická jsou citrónovou vůní a chutí. Je vhodná zejména pro dochucení salátů a nápojů. Pokud si ji nevypěstujeme sami, můžeme ji sehnat v obchodech jak v sušené tak i čerstvé podobě.

Bazalka pravá
Pochází z Indie a je charakteristická velmi pronikavou vůní. Řadí se mezi jednoletou bylinu, která kvete od června do konce srpna. Ke kořenění pokrmů je možno používat její nať (čerstvou i sušenou). Mladé čerstvé listy jsou vhodné pro přípravu salátů, nebo k jejich kořenění či ke kořenění pokrmů ze syrové zeleniny. Sušená se pak hodí k dochucení různých omáček , polévek, masa, zvěřiny i ryb. Vynikne pak především v Italských omáčkách k těstovinám.

Bobkový lis - Vavřínový
Je to stále zelený keř nebo stromek, který pochází z východního Středozemí odkud se rozšířil do celé Středozemní oblasti. Ke kořenění pokrmů se používají jeho listy. Tato bylina patří k nejstaršímu a rovněž nejznámějšímu koření. Příjemnou chuť dodává dušeným a masitým pokrmům, polévkám i omáčkám. Rovněž se hodně používá při nakládání masa, ryb, okurek, zeleniny a hub.

Estragon
Původem pochází ze střední Asie a jižních částí SNS. Řadí se mezi víceleté rostliny s velmi aromatickou vůní. Ke kořenění jídel se využívá jeho mladých výhonků čerstvých i sušených. Použít ho lze k ochucení salátů, omelet, omáček, polévek, rybích i kuřecích pokrmů.

Fenykl
Používaný po dlouhá léta v jižní Evropě odkud se pomalu rozšířil i do ostatních částí světa. Jeho listy se mohou přidávat do salátů a nádivek, listové řapíky je možno vařit jako normální zeleninu. Z rostliny se rovněž využívají semena, která mají lehce lékořicovou chuť a výborně se hodí jako přísada do pečiva, k přípravě zeleniny, do polévek, omáček, k dochucení ryb i ostatního masa.

Libeček
Pochází ze Středozemí. Je to vytrvalá bylina s listy podobnými celeru, z níž se jako koření používají čerstvé i sušené listy. Je možné využívat jeho kořen i plody. Chuťově připomíná koření magi. Používán je k dokořenění hovězích polévek, ale i do jiných druhů, omáček či na okořenění masových pečení. Lze jím dochutit saláty, zeleninu, nepatrně i sýrové pečivo. Plodů je pak možno užít k ochucování zeleninových směsí při nakládání do octa.

Majoránka
Pochází z jižní Evropy, severní Afriky a celé středomořské oblasti. Patří k jednoletým maximálně dvouletým rostlinám. Sklízet je jí možno dvakrát - třikrát za vegetaci. Jako koření se z ní používají listy a to čerstvé i sušené. Používá se především ke kořenění vepřových, skopových a bramborových polévek. Vhodná je i pro přípravu skopového, vepřového a tučného masa, pro přípravu sekaných i nádivek. Majoránka je takovým universálním kořením, které je vhodné do nejrůznějších polévek a omáček.

Máta peprná
Je to vytrvalá rostlina ze které se využívají především listy. Charakteristická je pro ní mentolová chuť a vůně. Nejčastěji se využívá pro kořenění zeleniny, hrachu, fazolí, čočky, ovocných salátů, nápojů i pudinků. Hodí se také pro přípravu mas, zejména skopového.

Rozmarýna
Pochází z oblasti středozemního moře a je to stále zelený keř z něhož se používá ke kořenění pokrmů listů (sušených nebo čerstvých). Pokrmy je vhodné touto bylinou kořenit až téměř hotové, tepelně upravené, a to jen malým množstvím. Přidává se především k vepřovému a skopovému masu, drůbeži, může se užít i ke zvěřině na divoko. Výborně však dochutí ryby i některé omáčky. Lze ji přidávat i při nakládání zeleniny do octových nálevů.

Řeřicha
Jedná se o jednoletou bylinu, která je vydatným zdrojem vitamínu C. Jako koření se používá čerstvá nať klíčících rostlin. Je vhodná při přípravě pokrmů studené kuchyně, na doplnění salátů z ovoce a zeleniny, na samostatné saláty, zdobení obložených chlebíčků, talířů, mís, k dochucení tvarohu i sýrů. Tepelnou úpravou řeřicha vitamín C ztrácí a navíc nepříjemně zapáchá.

Šalvěj
Pochází z jižní Evropy, zejména z Dalmácie, Řecka a Itálie. Je to stále zelený polokeř. U nás se jí daří na suchých, slunných stanovištích. Rostlina je charakteristická plstnatými listy, silně aromatickou vůní a kořeněnou chutí. Jako koření se z ní užívá nať nebo jen listy. Je vhodná ke kořenění vepřového a skopového masa. Rovněž se užívá do nádivek k husám a kachnám. Uplatní se i v uzeninách a výborně dochutí ryby při pečení.

Pokrmy okořeněné nějakou tou bylinkou mohou být skutečnou lahůdkou, ale pozor nic se nesmí přehánět a i u bylinek platí, že méně někdy znamená více.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.