Většina těch, kdo v životě ochutnali kávu, postupem času propadli její chuti a aroma - stali se do určité míry na ní závislí. Nápoj se stal fenoménem doby - synonymem společenských setkání v kruhu blízkých přátel či na obchodních jednáních. A nejen to. Pomáhá nám zdolat únavu a překonat spánek. Bezesporu každý zažil podobné chvíle a dokázal ocenit její životabudící účinky. Tento černý hořký nápoj se poprvé objevil v Evropě přibližně v sedmnáctém století, kdy ho z Cařihradu přivezli Benátčané. Tehdy se prodával v lékárnách a nepatřil k běžným nápojům. Postupem času získával na oblibě, začal se pít častěji a na veřejných místech. Dnes je káva běžným artiklem, můžeme ji koupit ve všech obchodech. Vedle různých instantních granulí, které mají velmi podobnou chuť i vůni a na svět přišly víceméně díky možnosti rychlé přípravy (dále se jimi nebudeme zabývat), můžeme koupit celá kávová zrna, (které zpracováváme doma), nebo už rozemletá. Vybíráme ze dvou druhů. Kvalitnější a s nižším obsahem kofeinu se jmenuje arabica, druhou možností je káva s vyšším obsahem kofeinu, která nese název robusta. Ať už zvolíme kterýkoli druh kávy neměli bychom podceňovat její uskladnění. Měla by být uskladněna ve skleněných (nejlépe zabarvených) nebo keramických dobře uzavřených nádobách, aby neztrácela vůni a také barvu. Vhodné nejsou dózy z plechu či plastu. Umisťujeme je v suchém větraném místě, např. kuchyňské skříňce či spíži, lednice se nedoporučuje. Kupovat by se mělo jen takové množství, které spotřebujeme v krátké době, jinak vyprchá aroma a káva už nebude mít tak příjemnou vůni. Příprava Jednou z věcí je vybrat správný druh kávy, druhou je její příprava, která může chuť umocnit nebo naopak snížit. Nejkvalitnější a zároveň nejchutnější je káva připravená z čerstvě umletých zrnek (mletí otvírá buňky zrnek a uvolňuje éterické oleje a plyny), které se následně zpracují pod tlakem ve speciálním přístroji - espressu. Při extrakci se uvolňují olejové a tukové substance a na povrchu vzniká pěna, které se po italsku říká crema. Podle ní se pozná kvalita kávy. Crema by měla být napěněná, mít lehkou strukturu a dlouho držet. Další velmi rozšířenou možností je překapávaná káva. Přestože se tento způsob používá velmi často, není tato příprava zcela vhodná. Voda skrz kávu pouze „proteče„ tudíž se dostatečně nevylouhuje. Proto nebývá dostatečně silná, ztrácí na aroma i chuti. Asi nejméně vhodný, ovšem v naší zemi stále ještě často používaný, způsob jejího vaření je „turecká„ káva po česku – tedy vroucí vodou zalitá kávová zrnka. Při její konzumaci se snadno stane, že zrnka vypijeme, tak se dostanou do žaludku a střev, kde naleptávají sliznici. Navíc pokud ji necháme dlouho stát, dostanou se do vody polyaromatické uhlovodíky způsobující rakovinu. Účinky Přestože proti kávě někteří lidé určitým způsobem brojí, platí i zde, jako v mnoha dalších případech – všeho s mírou. Káva má na organismus povzbudivé účinky. Rychle vzpruží a podporuje mozkovou činnost. Proto je její konzumace více méně příznivá, zvláště pro ty, kteří mají náročnou práci a tráví zde dlouhou dobu. Ovšem pozor. Neměli bychom kávu brát jako nápoj, který nás stále bude stavět na nohy a pomáhat přežívat náročné dny. Nesmíme zapomenou, že kofein je droga. Neměli bychom být na ní závislí a dovolit, aby nad námi zvítězila. Naštěstí stále ještě existují kvalitnější a příjemnější možnosti jak si odpočinout a překonat tlak a únavu. -ram-