VARIABILNÍ KUCHYNĚ

VARIABILNÍ KUCHYNĚ

K tomu, abychom se při práci v kuchyni neunavili, potřebujeme mít pracovní plochy v optimální výšce vzhledem ke své postavě, jednotlivé pracovní zóny co nejúčelněji sestaveny za sebou a také vhodnou pracovní židli. ůzné výšky pracovních plochbr/> Kuchyňská linka, která v sobě spojila všechna kuchyňská pracoviště,...

K tomu, abychom se při práci v kuchyni neunavili, potřebujeme mít pracovní plochy v optimální výšce vzhledem ke své postavě, jednotlivé pracovní zóny co nejúčelněji sestaveny za sebou a také vhodnou pracovní židli.

Různé výšky pracovních ploch

Kuchyňská linka, která v sobě spojila všechna kuchyňská pracoviště, často nakonec nabídla všechny možná nepohodlí: pracovní plocha byla někdy krátká, příliš úzká, pro většinu lidí nízká a pro leváky ještě špatně sestavená. A tak se z linky, která ztratila výhodu sektoru, výhodu přizpůsobovat se různým požadavkům, opět vydělují jednotlivá kuchyňská pracoviště, samostatné moduly. Ty už se dají nejen variabilně přestavovat, ale jsou už výškově přizpůsobené.

Kuchyně musí kuchaři sednout na míru
Když předpokládáme, že většinu práce v kuchyni zastává jeden člověk, musí zařízení plně vyhovovat právě jemu. Ostatní, kteří vaří občas nebo jenom pomáhají, se tomuto uspořádání přizpůsobí.

Pro leváky sestava v protisměru
Například pohodlí pro leváka v kuchyni neznamená jen pár malých předmětů jako škrabka na brambory přizpůsobená na levou ruku. Znamená to změnu celé prostorové orientace pracovních kuchyňských zón. Zprava doleva musí levák mít mycí centrum, potom pracovní plochu, sporák, nejvíce vlevo odkládací plochu. Převezme-li někdy v budoucnu většinu práce někdo jiný, právě variabilita modulů dovolí celou sestavu v krátké době sestavit v opačném gardu.

Vyšší pracovní plocha je pohodlnější

Vyšší plocha je pohodlnější, protože se nemusíme hrbit, když při práci stojíme těsně u desky. Pokud tak nestojíme, nemůžeme si opřít ruce v zápěstí a musíme pracovat s předpaženýma rukama bez opory, brzy se přihlásí potíže se zády, krční páteří. Potom každodenní příprava složitějších náročnějších pokrmů vysloveně bolí.

Aby se předešlo únavě, je dobré občas změnit pozici a přejít od pracovní plochy jinam - některé práce dělat třeba vestoje u baru, nebo vsedě u stolu a namáhat tak zase jiné svalové skupiny.

Mycí centrum je vyšší
Stejně tak mycí centrum je vyšší, a to nepodceňujeme, ani když máme myčku. I k ní si ponecháme nebo nově pořídíme dřez s odkapávačem nebo dvojdřez. Stále ho budeme potřebovat k rychlému opláchnutí právě potřebného kousku nádobí, k čištění ovoce a zeleniny nebo cezení brambor a špaget…

Do hrnců musíme vidět
Varná plocha má být naopak zabudována v nižší úrovni kvůli bezpečnější manipulaci s nádobím i vzhledem k optické kontrole během vaření. Mělo by to být 80 cm, což je zase o 5 cm nižší, než jsou běžné sporáky.

Rozšířené pracovní desky

Pracovní židle
Někdy si neuvědomujeme, že v kuchyni zbytečně dlouho stojíme a že spoustu úkonů můžeme dělat v sedě. Protože by ale bylo namáhavé neustále vstávat a sedat na jídelní židli, pořídíme si ke kuchyňské lince výškově nastavitelnou jezdící židli s bederní opěrkou.

- Alena Gembalová -

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Skleněný obklad na záda kuchyně, Kuchyňská linka.