V JAKÝCH NÁDOBÁCH PODÁVAT JEDNOTLIVÉ NÁPOJE

K dobrému jídlu patří i dobrý mok. Dobrý nápoj, který doplňuje a chuťově ladí se servírovaným jídlem. A jak již to tak bývá i v případě podávání nápojů jsou na celém světě vžitá pravidla, kdy, jak a v čem jednotlivé nápoje podávat. Teprve v nádobě správného rozměru, tvaru materiálu a barvy můžeme ocenit barvu, vůni a...

K dobrému jídlu patří i dobrý mok. Dobrý nápoj, který doplňuje a chuťově ladí se servírovaným jídlem. A jak již to tak bývá i v případě podávání nápojů jsou na celém světě vžitá pravidla, kdy, jak a v čem jednotlivé nápoje podávat. Teprve v nádobě správného rozměru, tvaru materiálu a barvy můžeme ocenit barvu, vůni a lahodnou chuť podávaného nápoje. Proto je dobré znát jak, kdy a v čem jej podávat.

Teplé nápoje
Při podávání teplých nápojů se nemůžeme při výběru nádoby moc splést. Máme již vštípeno, že se mléko, káva, čaj či kakao podávají v porcelánových šálcích či hrníčcích, hrníčcích z keramiky, kameniny či skla. Pro kávu jsou vhodnější menší šálky - moka, zatímco pro čaj se lépe hodí pořádný - větší hrneček či sklenice z tvrzeného skla, která snese vyšší teplotu nápoje. Praví milovníci a znalci čaje však podávají tento nápoj v malých keramických nádobkách, do kterých si čaj dle potřeby dolévají s keramické konvičky, tím nápoj neztrácí na aroma a teplotě. Kakao nám bude lépe chutnat ve vyšších šálcích, mléko z většího hrnku, nebo z vysoké užší sklenice.

Pro teplé alkoholické nápoje jako je svařené víno, grog či punč se hodí silnostěnné sklenice zdobené obvykle tlačením.

Studené nápoje
Pro podávání studených nápojů se hodí především sklenice, sklenky a skleničky. A zde si obvykle již nejsme jisti co do jaké sklenky nalít.

Nealkoholické nápoje jako jsou limonády, džusy či ovocné koktejly se podávají především ve štíhlých dlouhých sklenicích z čirého skla, popřípadě v širokých kalichového tvaru (nahoře mírně uzavřených) na dlouhé útlé noze. V rovných vysokých sklenicích, společně s ledem a slámkou (případně s cukrem a citronem nebo hroznovým kompotem) se podává vinný a ovocný střik. Zlatový mok - pivo obvykle podávané v půllitrech, se hodí podávat na slavnostní tabuli ve větších asi třetinových sklenicích či ve vyšších pohárech s dlouhou nohou a úzkým nahoru se uzavírajícím hrdlem. Malé sklenky jsou vhodné pro podávání likérů. Pro koňak se hodí větší sklenky tulipánového tvaru s kratší nožkou - napoleonky. Koňak by měl sklenku naplňovat jen do jedné třetiny, před pitím by se měl zahřát v dlaních, neboť pak lépe vynikne jeho aroma.

Pro whisky se hodí nejlépe silnostěnné sklenice o obsahu 2 - 3 dl. Dobré je si pamatovat, že se k tomuto silnému nápoji podává led a soda zvlášť, host si tak může namíchat nápoj dle své chuti. Led můžeme podávat v misce či ve sklence, nesmíme zapomenout na lžičku.

K slavnostním tabulím patří především čisté víno. A protože není víno jako víno, musíme vědět nejen v jakých sklenkách tento nápoj podávat, ale kdy podávat to či ono.

V jakých tedy sklenkách podávat víno?!
Přírodní červená a bílá vína je vhodné podávat v bezbarvých sklenkách s dlouhou stopkou. Přičemž na bílá vína volíme sklenky s delší stopkou a o maximálním obsahu 1 dl, aby nám víno ve sklence nestačilo zteplat. Na vína červená se nemusíme bát sklenky s větším obsahem - 1,5 - 2 dl. Pro mladá červená a bílá vína, vína "letošní", jsou vhodné sklenice ze zeleného skla (barva skla umě skryje kalnost vína) se stopkou. Dezertním a sladkým vínům stačí menší vinné sklenky s kratší stopkou. Šumivá - šampaňská vína se podávají v čirých, široce rozevřených a mělkých sklenkách s vysokou stopkou nebo ve vysokých sklenicích - flétnách, případně v pootevřených sklenkách - špičkách.

Sklenka s vínem se drží vždy za stopku, aby víno neztrácelo svou teplotu. Ohmatané sklenky nedávají zrovna dobře vyniknout ani jeho barvě.

Slavnostní oběd či večeři se hodí začít dobrým aperitivem obvykle zdobeným kolečkem citronu. Aperitiv je dobré podávat společně s malými slanými zákusky či předkrmem. K hlavnímu jídlu pak patří lehká vína. Pokud podáváme k jídlu drůbež nebo ryby, hodí se lépe vína bílá, k lehčím masitým pokrmům lépe vína červená. K těžkým a kořeněným pečením, ke zvěřině a k různým plísňovým sýrům se podávají silnější červená vína.

Na závěr jen tolik:
Barva nápoje vynikne jedině v méně zdobných sklenicích bez zabarvení.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytu, Rekonstrukce bytového jádra, Návrh a realizace podkrovního bytu.