České domácnosti se v současné době ve vybavování kuchyní spotřebiči začínají výrazněji zaměřovat na myčky nádobí. Myček v našich kuchyních přibývá, i když to tak na první pohled nevypadá. Má je u nás asi jen 4% domácností, ale donedávna ještě jejich počet tvořil pouhé desetiny procenta. Proti počtu jiných kuchyňských spotřebičů (které se zdaleka nepoužívají denně jako myčka), je to stále málo. Stejně tak to dopadá ve srovnání s počtem praček. Přitom ruční praní prádla a mytí nádobí je zhruba stejně nepříjemné: zdlouhavé, únavné, stereotypní, neekonomické. Je zajímavé, že s tak dokonale využitým domácím spotřebičem, jako je myčka nádobí, tak dlouho váháme; přitom světovým trendem je už dávno mýt nádobí strojově. Snad proto, že myčky se objevily relativně nedávno a jsou stále chápány jako určitý luxus, i když ceny myček a praček jsou dnes už srovnatelné. Co s ušetřeným časem? Situace se ale mění a myčky nastupují. Není divu, je to jeden z nejpilnějších a nejpraktičtějších pomocníků v celé domácnosti. Jedním z důvodů zvyšujícího se zájmu může být, že dnes více a intenzivněji pracujeme a potřebujeme čas k relaxaci. Snažíme se tedy omezit jednotvárné a namáhavé domácí práce. Zároveň se nám výrazně rozšiřují možnosti využití volného času, kterého se nám ale najednou nedostává. A tak se zkoumá, kde ho vzít. Mytí nádobí je první činnost, kde je při bližším pohledu patrné, že ukrajuje neuvěřitelně mnoho času. Denně nádobí myjeme nejméně půlhodinu, o víkendu možná hodinu, takže týdně se můžeme dopočítat i pěti hodin strávených nad špinavým nádobím. Někdy se uvádí ještě působivější údaj 20 dní za rok, což je celá dovolená promarněná nad dřezem. Z toho je zřejmé, že myčka se vyplatí už jenom kvůli významné úspoře času. Na co se zapomíná: přínos pro zdraví Myčka nám šetří ruce, nohy i páteř. Nahrazením ručního mytí nádobí strojovým si ušetříme dlouhé stání u dřezu a nohy i páteř nám jen poděkují. Také pokožka rukou přestává trpět - z dermatologického hlediska je namáčení rukou do saponátů a horké vody samozřejmě zcela nevhodné, vysušená kůže se stává náchylnou k infekcím. Mytí v myčce je také daleko hygieničtější, protože využívá mnohem teplejší vodu, než do jaké bychom mohli dát ruce aniž bychom se spálili. Nejběžnější programy 45°C, 55°C a 65°C už bývají doplněny ohřevem vody až na 75°C. V případě myčky také odpadá kontakt s utěrkami, nádobí se neutírá. Trojvrstvé tablety do myčky postupně zajistí dokonalé odmaštění, umytí, desinfekci i naleštění nádobí. Myčku? Ano! Ale kterou? O myčkách se hodně mluví a často píše, stále více figurují ve zvýhodněných nabídkách firem, v akčních cenách. Před pár lety by ještě leckdo na otázku „koupíte si myčku?“ odpověděl „nevím, asi ne“ nebo „asi ano, časem…“, ale dnes nejspíš odpoví „ano, jistě, ale kterou?“ Je pravda, že při dnešní bohaté nabídce je už trochu složitější se v myčkách vyznat - ale porovnávat jednotlivé typy a vybírat je nakonec příjemná práce. Na našem trhu je více než deset výrobců a každý z nich nabízí několik myček různé ceny a tedy i spotřeby vody a energie, různé šíře a většinou má ve výrobním programu oba základní typy - myčky volně stojící i vestavné. A tak si dnes už každý může pořídit myčku sobě přímo na míru - podle počtu členů domácnosti, velikosti kuchyně, podle ceny. Dnešní myčky už toho umějí opravdu hodně a od člověka požadují jen minimální spolupráci. Příště si podíváme, v kterých základních parametrech se myčky liší, čeho si při koupi zejména všímat a podle jakých kritérií si myčku vybrat. -ag-