Francie, země vynikajícího vína, sýrů a uzenin. Země proslulá svou vynikající, rozmanitou a zároveň kaloricky vyváženou kuchyní. S vynikající kuchyní, kterou by měl poznat a ochutnat každý... Stolování Pokud jde o jídlo i to má mít svůj řád - pořadí při podávání jednotlivých pokrmů - chodů. A právě Francie vdechla stolování řád a tento řád stále dodržuje. Tak jako jinde i francouzské tradiční menu je započato předkrmem, který může být jak teplý tak i studený. Po předkrmu následuje hlavní chod, který je samozřejmě zakončen třetím chodem - zákuskem. Závěrečný chod se obvykle skládá především z čerstvého ovoce, sýrů či sladkých pokrmů - dortíčky, koláče, zmrzlina s ovocem nebo ovoce se šlehačkou. Servírovaný sýrový talíř zpravidla obsahuje 4 druhy sýra - uležený měkký, tvrdý, plísňový a čerstvý sýr. Při stolování ve francouzském stylu nesmí chybět pšeničný chléb - baguette. Co se týče podávání polévky, pak je ve Francii zvykem ji podávat jen k večeři. Co se nejčastěji využívá k přípravě pokrmů Ve Francii se jedí především ryby, korýši, měkkýši a ostatní plody moře. Z mas se ve francouzské kuchyni více využívá jehněčí, skopové, drůbeží a zvěřina, méně pak vepřové (více se uplatňuje v severovýchodní oblasti). Velmi oblíbené je králičí maso (upravované na všechny možné způsoby) a různí drobní ptáci (skřivani, drozdi, kvíčaly). Mezi vyhlášené patří hlemýždí a žabí speciality. Neodmyslitelnou součástí francouzských pokrmů je zelenina a to v jakékoli formě - syrová, dušená, pečená, zapékaná, vařená i zadělávaná. Na jídelní tabuli dále nesmí chybět mléčné výrobky, především sýry. Pro francouzskou kuchyni je charakteristické umné používání koření, z kterého se hojně používá například kayenského, bílého a černého pepře, muškátového květu i oříšku, kurkumy, kari, zázvoru či čili. Mimo to, a možná i více, se používá tradičních domácích bylinek jako je petržel, bobkový list, majoránka, šalvěj, anýz, kmín a podobně. K dochucování jídel se rovněž hodně používá citrónu, hořčice, cibule, česneku a samozřejmě vína, které má ve francouzské kuchyni významné postavení, je používané k ochucení či marinování některých specialit.