Francouzská kuchyně se v jednotlivých oblastech mírně liší. Každá má své charakteristické rysy, své vlastní speciality. (Francii lze rozdělit do pěti oblastí - jihovýchodní, severovýchodní, severozápadní, jihozápadní, střední) Pro jihovýchodní oblast je charakteristická hodně barevná a vítečně vonící kuchyně. K jejím základním ingrediencím patří česnek, olivový olej, bylinky a koření. Tato kuchyně využívá především darů Středozemního moře a různých druhů zeleniny. Specialitami jihovýchodní oblasti jsou různé omáčky a polévky. K nejznámějším lze zařadit bouillabaisse - polévka z vařených darů moře a ryb podávaná s opečeným chlebem.

Champagne, rodné místo jednoho z nejznámějších vín na světě, které je také zde, severovýchodní francouzské kuchyni hojně používáno. Tato prostá a důkladná kuchyně mísící se s německými vlivy již k přípravě pokrmů používá o něco více vepřového masa. Severozápadní oblast s krásnou Bretaní, kde se slavnostní i všední tabule prohýbá pod rybami, humry, mušlemi, připravovanými na mnoho způsobu. Mezi místní sladké speciality patří bramborové kobližky, palačinky a Le far breton koláč, který se připravuje čistě jen z mouky, normálního a vanilkového cukru, mléka a vajec. Dále se mezi bretonskými specialitami nachází mnoho receptů na ústřice a slávky.
V jihozápadní části Francie je oblíbená drůbež (husy, kachny), drobné ptactvo (strnadi, hrdličky či drozdi), sladkovodní i mořské ryby. Hojně se zde popíjí pálenka Armagnac. V jídelníčku střední Francie se vedle drůbeže, dobytka, koz a ovcí, mléčných výrobků (především sýra), najdou samozřejmě i sladkovodní ryby a raci a dokonce i houby. Vynikajícími paštikami a uzeninami se vyznačují kraje Limousin a Marche, vynikající šunkou pak Nivernais a mezi speciality Berry patří ovčí sýr. V Bourbonnais se pojídají koroptve, v Bourgogne se zase většina jídel připravuje na burgundském víně. Mezi jednu z mnoha specialit střední Francie lze zařadit Biftecks des bateliers de la Loire - Bifteky loirských lodníků, které se připravují v zapékací misce se spoustou cibule a hotové pokapávají trochou octa a sypou nadrobno nasekanou kyselou okurkou.