Textil v kuchyni můžeme rozdělit z mnoha hledisek – například podle toho, jestli se jedná o textilie všední a sváteční. Například prostírky tak můžeme běžně ve všední dny používat korkové nebo proutěné, ve svátek pak vyšívané batistové. Také ubrusy máme sváteční a všední, navíc i speciální příležitostné – vánoční, velikonoční, svatební…Ty úspěšně překonávají všechny módní vlny a příklony k nejrůznějším materiálům. Kuchyňský textil můžeme rozdělit i z hlediska, s jakou rychlostí nám v kuchyni „obíhá“. Záclony a závěsy denně nebo obden nevyměňujeme, měli bychom tedy věnovat větší pozornost jejich barevnosti, kvalitě, sladění barevných tónů, než je tomu třeba u utěrek, které bychom s denní frekvencí rozhodně měnit měli. Protože stále obíhají kolečko kuchyně – pračka – žehlička – kuchyně, nějaká ta barevně ujetá, nesourodá se určitě snese. Jako v celé kuchyni, tak také na jídelním stole se projevuje móda - periodicky se na něj vrací velký ubrus, aby jej po určitém čase zase vystřídalo anglické prostírání. Do módy přicházejí tu avantgardní barevné ubrusy, jindy zase bílá klasika. Výhody nových materiálů A pokud jde o materiály, v kuchyni při stolování, alespoň během týdne, uvítáme především praktičnost. Poněkud nevzhledné (ale praktické!) pogumované a igelitové ubrusy – to už je doufejme za námi. Protože se ale snad všechno s železnou pravidelností za čas obloukem vrací (většinou v nové a vylepšené kvalitě, v novém pojetí a v nových materiálech) můžeme na pultech dnes objevit novodobé varianty igelitových ubrusů, které nás ovšem přesvědčují o tom, jak dobře se dá spojit estetické hledisko a praktičnost. Napomáhají tomu jistě i nové technologie – a tak si dnes můžeme koupit ubrusy z úplně nových materiálů. Ubrusy, které mají vzhled kvalitního textilu a některé vlastnosti plastických hmot. A dodejme jen kladné vlastnosti plastických hmot – nešpinivost, nemačkavost, nesmáčivost - navíc je také nehořlavost nových materiálů. Objevují se materiály nehořlavé, pokud nejsou až 100% nehořlavé, alespoň neuvolňují jedovaté zplodiny. To všechno jistě ocení zejména domácnosti s malými dětmi. Tyto textilie se většinou neperou, jen se otírají vlhkým hadříkem. Jiné se zase běžně dají prát v pračce, aniž se tím změní jejich výborné vlastnosti. Kuchyňská klasika Perfektně vyžehlené lněné ubrousky, naškrobené utěrky, krásně splývající batistové ubrusy – to je druhý protipól a jedna z mála jistot v kuchyňském textilu mezi progresivními materiály s nežehlivou úpravou. Mezi tradičně používané textilní materiály v kuchyni počítáme zejména bavlnu, len, batist, plátno, i viskózu třeba na závěsovinách. Nejstarším materiálem a tedy klasikou v pravém smyslu slova je len. Nacházíme ho v kuchyních už odedávna, patří k nejstarším textilně zpracovávaným rostlinným vláknům. A i po staletích má len stále něco do sebe – je krásný na pohled, pevný, mnohotvárný, dá se lehce vyprat. Len už dávno není textilie nejobyčejnější, ale patří mezi ty luxusní a velmi drahé. Čistý len je ovšem také hodně mačkavý a tak velmi náročný na čas – tomu se dnes předchází jeho kombinací ve směsích s bavlnou nebo umělými vlákny. V těchto kombinacích můžeme koupit zajímavé roletoviny a závěsoviny. V kuchyni se užívají lněné nebo směsové utěrky, ubrusy, prostírky, ubrousky a také dekorační tkaniny – len velice dobře vynikne na kuchyňských oknech laděných v tradičním rustikálním stylu. To jsou většinou tkaniny tkané mechanicky. Menší věci tkané ručně najdeme v prodejnách lidové tvorby - každá dečka, ubrus a prostírka je velmi zajímavá, každý kousek je originál a na stole potom vypadá opravdu výjimečně. -ag-