Jak už jsme konstatovali, mytí nádobí není vůbec kreativní práce – na rozdíl třeba od vaření. Protože je však nezbytné, musíme si je co možná nejvíce zpříjemnit. Při přemýšlení, kam umístit nový mycí dřez, máme před sebou dvě dané alternativy – buď máme kuchyňskou linku nebo stále oblíbenější volně stojící a přemístitelné samostatné moduly. Kuchyňskou linkou jsme samozřejmě více limitováni. Kam s dřezem v kuchyni? V malé unifikované panelákové kuchyni to bylo a stále je jednoduché – kuchyňská linka byla krátká a uprostřed jí vévodil hranatý nebo kulatý dřez, v rohu byl sporák. Dnes ale i v malé kuchyni je prostor variabilní - díky širokému sortimentu kuchyňských skříněk a doplňků a velkému výběru mnoha tvarů a šířek dřezů můžeme dělat přímo zázraky. Jaké je optimální umístění dřezu vhledem k ostatním základním předmětům v kuchyni – tedy zejména vhledem ke sporáku a pracovním plochám? Zopakujme si to pro praváky i pro leváky: obecně správné řazení kuchyňských pracovišť je (zprava): odkládací plocha, sporák, pracovní plocha, mycí centrum (dřez nebo dvojdřez), menší odkládací plocha. Leváci by měli mít pořadí obrácené – tedy zprava doleva musí levák mít mycí centrum a vlevo od něj pracovní plochu, sporák s navazující odkládací plochou. Pokud máme kuchyni do L nebo do U, malý dvojdřez doplňující výkonnou myčku může být také umístěný v rohu kuchyňské sestavy. Zabírá tak opravdu minimum místa a pod ním navíc získáme obsažnou skříňku, která pojme neuvěřitelné množství věcí. Samostatný modul – nejnovější podoba mycího centra Jedním z kuchyňských modulů je takzvané mycí centrum. Je to v podstatě spodní kuchyňská samostatná skříňka se zabudovaných dřezem či dvojdřezem. V podobě mycího modulu se do kuchyně vlastně víceméně navrátil starodávný mycí stůl – a když je modul ještě z bíle nebo vanilkově lakovaného dřeva s nožkami, je tu podoba skoro naprostá, alespoň zvnějšku. Mycí stůl byl snad ještě o něco dokonalejší v jednom bodě - dva pocínované škopky na otočném roštu byly v době, kdy se nemylo, schované a horní plocha mohla zůstat volná. Mycí modul dneška samozřejmě neskrývá žádné škopky, ale má zabudovaný dokonale členěný dvojdřez nebo trojdřez z ušlechtilého materiálu. Nad ním bývá umístěna horní skříňka ve stejném ladění, buď výklopná, nebo třeba dvoudveřová v retro pojetí, s velkými hliníkovými úchytkami. Moduly jsou designově a funkčně dokonalé a jejich cena nebývá nejnižší. Výhodou mycího modulu je, že nemusíme při mytí nádobí nutně hledět do zdi - mycí centrum může být součástí pracovního ostrůvku uprostřed místnosti. Stojíme rovně – myjeme pohodlně Mycí centrum musí být vyšší, než tomu bylo v minulosti, kdy unifikovaná výška byla pohodlná jen hospodyni 160 -165 cm vysoké. Výšku nepodceňujeme, ani když máme myčku, zbytečně by nás bolela záda. Správná výška nebo lépe řečeno hloubka dřezu je taková, že když spustíme-li volně ruce do dřezu, dosahují právě na jeho dno. Mycí centrum by tak mělo být vysoké cca 90 - 95 cm. Jaký dřez bez myčky Pokud si nehodláme v nejbližší době pořídit myčku, nad výběrem nového dřezu se musíme tím lépe zamyslet - vždyť všechna práce bude jenom na něm a my nad ním budeme denně stát. Samozřejmě nejdříve vycházíme z počtu centimetrů, které máme v kuchyni k dispozici a tedy jak široký dřez si můžeme dovolit. Měli bychom si vybrat co nejlépe členěný, rozmyslet si, z jakého bude materiálu, vhodně jej umístit do prostoru a pohlídat si, aby byl v dostatečné výšce od podlahy. Ale o tom všem opět příště. -ag-