O FRITÉZÁCH

Smažení je jednou z nejrychlejších úprav jídla, ale ne příliš zdravou, přesto jsme si smažená jídla pro rychlou přípravu oblíbili a často si je dopřáváme. Mezi kuchyňské pomocníky, které nám pomáhají při přípravě smažených jídel, patří elektrické fritézy, které se staly běžnou součástí našich kuchyní a získaly si...

Smažení je jednou z nejrychlejších úprav jídla, ale ne příliš zdravou, přesto jsme si smažená jídla pro rychlou přípravu oblíbili a často si je dopřáváme.

Mezi kuchyňské pomocníky, které nám pomáhají při přípravě smažených jídel, patří elektrické fritézy, které se staly běžnou součástí našich kuchyní a získaly si nad klasickou pánví vedení, neboť díky vestavnému topnému tělesu řízenému termostatem je možné přesně zvolit a udržovat teplotu tuku a zabránit tak jeho připalování. Příprava jídla je tím rychlejší a potraviny tímto způsobem připravené nestačí do sebe nasáknout tolik tuku. Jen pro představu lze uvést, že při teplotě 170 – 180 oC je možné usmažit květák, koblihy, kuřecí řízky za 2 – 3 minuty.

Co by nemělo chybět dobré fritéze
Dobrá fritéza by měla mít především funkci „ovládání koše zvenčí“ umožňující spustit do rozpáleného oleje drátěný koš po uzavření víka. Ponoří-li se totiž do rozpáleného oleje jakákoli potravina, bude olej pěnit a prskat a bude prskat tím víc, čím víc vody připravovaná surovina obsahuje a víko nás může ochránit před popálením horkým olejem. Pozor na levnější typy fritéz, které se uzavírají jen příklopným víkem, neboť u nich stoupá riziko opařením. Je lepší dát přednost před takovou fritézou fritéze s automatickým otevíratelným víkem, které se dá odmontovat jen ve studeném stavu pro lepší čištění.

Dále by fritéze neměl chybět ve víku skleněný průhled, kterým je možné sledovat stav smažených potravin. A protože se při smažení zevnitř na víku sráží vodní pára a kapičky tuku, je dobré, když má fritéza pod víkem malou nádobku, do které kondenzát stéká.

Většina fritéz pak bývá vybavena signálkou upozorňující na zahřívání fritézy. Teplota je regulována termostatem a na dosažení určité teploty je u některých výrobků upozorňováno zhasnutím či poblikáváním kontrolky. Velmi užitečné jsou také časové spínače – timery, které fritézu po uplynutí nastaveného času samočinně vypnou.

Důležitý je i protipachový filtr, který již moderní fritéza má vložený ve víku či příklopu. Filtry mohou být jak trvalé tak i výměnné. Výměnné je třeba pravidelně měnit po 80 hodinách, trvanlivé vydrží déle, ale zase jsou dražší.

Jinak musí mít všechny fritézy u nás k prodeji schválené tepelnou pojistku zabraňující přehřátí nad dovolenou hodnotu samočinným vypnutím.

Důležitá zásada
Tuk je zapotřebí, pokud nefritujeme denně, z fritovací nádoby po vychladnutí přelít a uložit do chladničky. Také bychom si měli pamatovat, že se nevyplácí fritovat více jídla než jsme schopni sníst najednou tzv. do zásoby, neboť potraviny ztrácí společně s teplotou na křupavosti – především se to týká hranolek.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Rekonstrukce bytu, nová koupelna a WC, Rekonstrukce bytu.