Dnes si řekneme, co ještě zbývá dokoupit k vaření po čínsku, ale zejména, jak si několik výborných dochucovacích přípravků připravit doma, přičemž nám k tomu bude stačit jenom olej, chilli papričky, zázvor a ocet. Jinak můžeme jen doporučit průběžně navštěvovat orientální obchůdky i čínská bistra, kde různé typické přísady prodávají. Skoro vždycky tu můžeme narazit na něco zajímavého; navíc nám tu vysvětlí, k čemu a jak se co používá… Červený (chilli) olej Výborné a univerzální koření jasně červené barvy, které si připravíme sami: 50 g celých sušených chilli papriček vhodíme do horkého oleje (asi 500 g). Rychle osmahneme a hned odstavíme. Do teplého oleje vmícháme 20 g mletého chilli koření. Po ustátí scedíme a uchováváme v chladu. Chilli ocet 50 g chilli papriček pokrájíme podélně na půlky a zalijeme litrem vinného octa. V lahvi necháme při pokojové teplotě dva týdny louhovat, poté scedíme přes plátno a uložíme v chladnu. Zázvorové víno Vyžadují je některé recepty. Název vypadá záhadně, ale i doma si je připravíme velmi jednoduše: 2 lžičky mletého zázvoru zahřejeme k bodu varu spolu s 0,5 litru dezertního vína. Po vychladnutí uložíme v lahvi do chladničky, kde víno vydrží poměrně dlouho. Zázvorový olej Jeho přidáním dosáhneme zjemnělé chuti zázvoru, která rychle a dokonale přejde do připravovaného pokrmu. Přes noc namočený zázvor nakrájíme na plátky a osmahneme je na oleji (na litr oleje 50 g zázvoru). Vychladíme a scedíme. A pro co se ještě stavit v obchodě… Bambusové výhonky Jarní mladé výhonky bambusu doplňují mnoho pokrmů, smaží se s masem, jsou součástí salátů a podávají se i jako samostatné jídlo. Koupíme je převážně v konzervě. Když nám dojdou, částečně je můžeme nahradit mladou kedlubnou. Čínský rýžový ocet Silný a aromatický ocet tmavé barvy, kterou získal od zkaramelizovaného cukru. Dodá jídlům typickou chuť. Sladkokyselá omáčka chilli K vajíčkům, k masu, masovým pirohům i do salátů využijeme různé varianty s česnekem a cukrem. Koupíme v supermarketech i specializovaných obchůdcích ve čtvrtlitrových až litrových lahvích. A samozřejmě z trhu vždycky potřebujeme spoustu čerstvé zeleniny, čínská kuchyně by bez ní nebyla úplná. Nejvíce se používá pórek, lilky, paprika, bílá ředkev, celer, fazolové lusky, petrželová nať, sójové boby a zelí. -ag-