Při projektování domů a nových bytů zejména ten, kdo doposud žil ve starém bytě nebo venkovském domku automaticky předpokládá, že i v novém domově bude bezpodmínečně ke kuchyni potřebovat sklep a spíž. Přitom si ale často musí přiznat, že sklep stále více zůstával vyhrazen namísto bramborám a kompotům různému harampádí a sloužil jako sklad. I ve spíži stále větší procento místa časem ukrajují potravinám odložené předměty. Protože dnes většinou odpadá potřeba skladování uhlí, dříví, brambor a někdy i stovek kompotů, k vaření sklep - a někdy ani spíž - bezpodmínečně nepotřebujeme; všechno se lehce dá přechovávat ve spižních skříních kombinovaných s chladničkou a mrazničkou. Faktem tedy zůstává, že v moderní kuchyni funkci těchto dvou místností, které vždy tvořily jakési zázemí kuchyně, už není bezpodmínečně třeba a přitom se provoz kuchyně bezvadně funguje. Čím jsou ale nahrazeny? Jejich substituce vyžaduje splnění několika zásadních podmínek: kuchyně musí být prostorná a dokonale zařízená; navíc by měla být orientovaná na správnou světovou stranu, aby v ní nebylo horko. V praxi tohle všechno znamená ve velké kuchyni vyhradit dostatek prostoru úložným prostorům – v tomto případě spižním skříním. Pokud to nestačí a projekt přímo se spíží nepočítá, dá se k těmto účelům dobře využít například místo pod schody, kde se zřídí malá praktická komora (pokud je schodiště přímo ve spojeném obytném prostoru, jehož je kuchyně součástí). Dále je nezbytné pořídit si obsažnou chladničku a mrazničku – vždy lépe o maličko větší než menší. A úplně nejdříve ze všeho je dobré si ujasnit (a ještě lépe poměrně detailně sepsat) kolik a jakých potravin se v domácnosti skladuje a průměrně po jak dlouhou dobu. Všeobecně se dá říci, že dnes často mraznička přebírá funkci chladničky, chladnička zase částečně přebírá funkci spíže. A s nástupem polotovarů, instantních, sušených a jinak konzervovaných potravin přichází doba velkoobjemových spižních skříní umístěných přímo v kuchyni. Svým obrovským obsahem spíž nejen nahrazují, jejich další výhodou je navíc to, že všechno je mnohem více při ruce – přímo v kuchyni. Přínosem je také daleko snadnější manipulace a přístup k zásobám díky dokonalému otevírání spižních skříní a zásuvek. Jejich těžký obsah vyjíždí lehoučce a hladce ven ze skříní na kolejničkách a k drátěným košům v několika patrech bývá snadný přístup z obou stran. -ag-