Energetická náročnost či úspornost kuchyňských přístrojů a jejich porovnávání navzájem se prolíná celou tematikou kuchyně. V každém článku o jakémkoliv spotřebiči jsme na to samozřejmě narazili, nyní si shrneme, podle čeho se při vybírání spotřebičů zejména rozhodovat. Zejména těch velkých spotřebičů, které kupujeme většinou na hodně dlouho. Naším cílem by mělo být pořídit si spolehlivý, bezporuchový, ekologicky šetrný a energeticky úsporný spotřebič za tu nejlepší možnou cenu. Jak toho dosáhneme? Za prvé sledováním důležitých parametrů, porovnávání spotřebičů mezi sebou a za druhé sledováním aktuální nabídky na trhu. Spotřebiče mají viditelně umístěný takzvaný energetický štítek, který nás informuje o nejzásadnějších vlastnostech toho kterého přístroje. Štítek je nápadná samolepka s barevně vyvedenými šipkami, podle kterých se orientujeme v tom, jak úsporný či neúsporný spotřebič je, a podle údajů na něm si můžeme vypočítat, kolik nás bude stát jeho provoz. A tato položka je přinejmenším stejně důležitá jako cena spotřebiče při jeho nákupu. Jednoduchým výpočtem totiž můžeme dojít k tomu, že něco peněz, které ušetříme při koupi nějaké výhodné akci, zaplatíme vodárnám nebo elektrárnám třeba už v prvním půlroce neekonomického provozu spotřebiče. U všech spotřebičů bez výjimky nezapomeneme sledovat hlučnost – úroveň hluku se s přibývajícími spotřebiči sčítá. Energetická třída Spotřebiče jsou zařazeny do energetické třídy A až D, přičemž třída A je nejprogresivnější, nejúspornější, nejekonomičtější, třída D je nejméně úsporná. Další věc je ovšem správné umístění, nastavení a používání spotřebičů - ani ta nejekonomičtější chladnička, pokud ji nevhodně umístíme a neprovozujeme podle návodu, nám energii neušetří, ale může se nám naopak prodražit. Podívejme se, jakých nejdůležitějších vlastností bychom si měli dále u nejběžnějších spotřebičů všímat: Kombinace chladnička-mraznička Mimo energetickou třídu a spotřeby energie evidujeme také mrazicí kapacitu (kolik kg se zamrazí za 24 hodin), akumulační dobu a klimatickou třídu (v jakém teplotním rozmezí může přístroj optimálně fungovat). Kombinace s jedním kompresorem bude o něco levnější, se dvěma praktičtější – obě části můžeme používat samostatně při vypnutí části druhé. Pračka (která je stále více součástí kuchyně) má opět vyznačenu energetickou třídu, kromě ní dále sledujeme uvedenou účinnost praní, účinnost máchání a účinnost odstřeďování (nejvyšší účinnost je opět označena stupněm A). Dalšími rozhodujícími parametry jsou spotřeba vody a počet otáček při odstřeďování. Myčka nádobí Všímáme si stupně účinnosti mytí, účinnosti sušení, přestavitelnosti košů, a - protože myčku kromě úspory času kupujeme hlavně kvůli úspoře vody – zejména spotřeby vody. Dnešní špičkové myčky spotřebují kolem 10 litrů vody, dobrý průměr je kolem 14 litrů. Pečicí trouba Základní požadavky na pečicí trouby by kromě nízké spotřeby energie mělo být pečení bez připalování, bezpečná manipulace s rozpálenými plechy a pekáči, pohodlné a rychlé čištění. Páry by měly být odváděny zadem nahoru přímo do digestoře a před popálením nás chránit až trojité zasklení dvířek. Hledejme ale zejména přístroj, který si počíná ekonomicky a významně šetří energií využíváním zbytkového tepla. -ag-