Při rekonstrukci kuchyně nám hrozí nenápadné nebezpečí - a totiž že můžeme lehce znehodnotit těžce získaný prostor. Někteří lidé třeba po letech pracně získají místo v kuchyni a svou neuvážeností a zbrklostí je hned zase rozkouskují a pokazí. Často vidíme v nově vytvořených kuchyních zásadní chyby. Lidé třeba bydlí celé roky v malé kuchyňce, proplétají se chodbičkami do obýváku, do spíže…potom postaví domek nebo zrekonstruují byt, probourají příčky, získají vpravdě nečekaně obrovský prostor a ihned ho zničí nepromyšleným uspořádáním. Někdy se totiž stane, že si koupíme, co se nám už dlouho líbí a trochu zapomeneme počítat s místem. Protože ale vybudovat nebo přebudovat kuchyni je jedna z nejvyšších položek v domácnosti vůbec, nebude rozhodně na škodu poradit se s bytovým architektem. Trendem, o kterém čteme všude, je volný a velký obytný prostor, pouze opticky oddělený. Pokud si ovšem do cesty nešikovně postavíme třeba bar, který musíme padesátkrát denně obíhat, je to totéž, jako bychom si postavili do cesty zeď. Jsou netrpělivci, kteří chtějí mít ihned zařízeno všechno najednou a vzápětí se pak zdlouhavě začnou zabývat odstraňováním koncepčních chyb. Těm by se dal navrhnout třeba takový zkušební týden, kdy hospodyně zjistí, kam a kudy její kroky v kuchyni míří nejčastěji. To je důležité pro celkové řešení fixních částí kuchyně, protože třeba jídelní stůl není průběžně problém posunout. Práce v kuchyni – to je totiž většinou stání a také neustálé monotónní popocházení – a fakt, že stále něco musíme obcházet, zhoršuje náladu a zvyšuje únavu. Naší snahou má být místo ušetřit, ale neomezovat se v pohybu. Konkrétně zmíněný bar má třeba ušetřit místo tam, kde se nevejde velký stůl; a v každém případě je třeba umístit jej tak, aby vynikl, nepřekážel a byl tak místem skutečné relaxace. -ag-