Co jíst a nejíst v rekonvalescenci

Co jíst a nejíst v rekonvalescenci

Když horečka ustoupí a nejhorší kašel a rýma trochu poleví, vrací se nám i chuť do jídla. Někomu pozvolna, někoho vyloženě náhle přepadne hlad. Není ale rozumné všem chutím ihned vyhovět a vrhnout se třeba na buřty nebo majonézové saláty. Tělo musíme uvést do chodu pomalu a organismus nepřetěžovat. Zažívání je...

Když horečka ustoupí a nejhorší kašel a rýma trochu poleví, vrací se nám i chuť do jídla. Někomu pozvolna, někoho vyloženě náhle přepadne hlad. Není ale rozumné všem chutím ihned vyhovět a vrhnout se třeba na buřty nebo majonézové saláty. Tělo musíme uvést do chodu pomalu a organismus nepřetěžovat. Zažívání je odpočaté a tak se je snažíme náhlým nárazem nepřetížit.

Stále dodržujeme pitný režim, přijímáme více tekutin než normálně. Vhodné jsou čaje a střídáme minerální vody, abychom tělu navrátily vypocené minerální látky. Měli bychom jíst celozrnnou rýži, třeba i ve formě kaše; prostřídáme ji kaší ovesnou. Vitamíny dále dodají čerstvé šťávy z mrkve, celeru, červené řepy. Pyré z dušených jablek osladíme rozinkami, ty můžeme zobat i samostatně místo bonbónů. Jíst můžeme třeba dětské přesnídávky, vyhýbáme se ale ostřejšímu ovoci jako jahodám.

Pokud se přidružily zažívací potíže, na rohlíky a černý čaj navážeme nemastnou dietou bez kyselého ovoce a také zeleniny. Jedinou výjimkou jsou banány, které střevní prostředí uklidní.

V době rekonvalescence nemůžeme nic zkazit těstovinami, ovšem za předpokladu, že je uvaříme správně „al dente“, rozhodně ne skoro do rozvařena. A lehce upravené – jen stopu česneku, olivový olej nebo trochu čerstvého másla…

Jak nás upozornil italský kuchař, vařit pastu „al dente“ není jen nějaký samoúčelný zvyk, ale má to zcela zásadní význam. Pasta po našem (česká, slepená, úplně měkká) se prý nalepí na žaludeční stěny a přivodí ihned pocit těžkosti, přejedenosti, únavy. Těžko a dlouho se tráví.

Pasta uvařená „al dente“ prolitá panenským olivovým olejem se na žaludek nepřilepí, cítíme se proto stále lehce, najedeně, ale svěže.

Takto správně uvařená pasta je i základem stravy vytrvalostních sportovců před výkonem. Typický je třeba maraton , kdy se večer před závodem pořádají „pasta party“.

I když už jsme odbočili od rekonvalescence až ke sportu, vidíme souvislost – dobře uvařené těstoviny jsou jedním ze způsobů, jak tělo a trávicí trakt nenamáhat, ale zásobit ho „dlouhodobou“ energií, jak tělu pomoci a povzbudit ho.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-kuchyne-578">rekonstrukce kuchyně</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka a schodiště, Skleněný obklad na záda kuchyně, Obložení kachliček.