Suroviny:

500 g vepřového perkeltu (vepřové maso podušené s cibulí, s lžící rajského protlaku, s mletou sladkou paprikou, s rajčetem a se zeleným paprikovým luskem)

200 g vařené rýže 400 g kysaného zelí 0,4 l kyselé smetany 2 nožičky vepřové klobásy 4 kotlety 4 vejce vařená natvrdo 3 lžíce sádla sůl

Návod:

Kološvárské zelí je recept pro slavnostní příležitosti. Připravíme si perkelt, vejce uvaříme natvrdo, klobásu nakrájíme na tenké plátky. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme. Zelí udusíme do poloměkka. Rýži uvaříme ve slané vodě do poloměkka a scedíme ( 10 minut varu). Do zapékací mísy vymaštěné sádlem, dáme vrstvu dušeného zelí, na ně vrstvu perkeltu, potom vařená, na kolečka nakrájená vejce, dále rýži, kousky sádla a plátky klobásy. Nakonec přijde zelí, na které položíme osolené a opepřené kotlety, zalijeme smetanou a pečeme v předehřáté troubě, až jsou kotlety dozlatova upečené a měkké.