Suroviny:
500 g polohrubé mouky
250 g škvarků z vepřového sádla
125 g másla
30 g droždí
0,2 bílého vína
0,3 mléka
3 lžíce brandy
1 bílek
pepř
sůl
Návod:
Na vál prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme sůl, pepř, brandy, víno, mléko a jemně nasekané škvarky v rozpuštěném másle. Přidáme droždí rozmíchané ve 2 lžících mléka a těsto důkladně vypracujeme. Dáme je na 2 hodiny do chladna odpočinout. Potom je rozválíme, složíme na polovinu, a tu opět na polovinu. Zabalíme do alobalu a dáme přes noc do chladničky. Druhý den těsto opět stejným způsobem rozválíme a složíme. Teprve nyní je rozválíme asi na 1/2 cm silný plát a kulatým tvořítkem vykrajujeme pagáče, které na povrchu rýhujeme nožem do čtverečků a potřeme bílkem. Složíme na plech, necháme 20 minut kynout a potom upečeme v horké troubě do červena. Pagáčky se s oblibou připravují také jako součást silvestrovského pohoštění.