Suroviny:

24 extra velkých královských krevet (mražených nebo čerstvých)

1 stroužek česneku čerstvě mletý pepř hrubozrnná sůl olivový olej Na omáčku: 4 rajčata 4 lžíce balzamikového octa 4 lžíce sherry octa 3 lžíce mandlí 3 lžíce lískových ořechů 3 oloupané stroužky česneku 2 lžíce chilli pasty 1 plátek bílého chleba 1 červená paprika 1 lžíce mleté papriky listy z jednoho stonku petržele (ne kadeřavé) olivový olej na smažení chleba olivový olej čerstvě mletý pepř sůl

Návod:

V míse smícháme olej s nadrobno posekaným česnekem. Krevetám odstraníme hlavy a krunýře, ale ponecháme ocasní ploutve. Vyjmeme vnitřnosti a takto připravené krevety potřeme olejem s česnekem a osmažíme dorůžova (cca 2 minuty po každé straně). Omáčka: Na malém množství oleje osmažíme chléb dozlatova. Poté ho odstavíme a necháme vychladnout. Mezi tím v horké troubě opražíme mandle a lískové ořechy, které rovněž necháme vychladnout a pak je oloupeme, nejlépe pomocí papírového ubrousku. Dále v troubě nasucho opečeme papriku ze všech stran, až ztmavnou a slupka se začne uvolňovat. Pak jí dáme do hrnce, přiklopíme a necháme 10 minut zchladnout, potom oloupeme, nařízneme a odstraníme semeníky. Nasekáme petrželku. V robotu nasekáme plátky chleba, ořechy a česnek. Poté k této směsi přidáme ostatní suroviny kromě octa a oleje a sekáme dohladka. Nakonec přidáme ocet a olej, okořeníme podle chuti a servírujeme jako omáčku, do které budeme krevety namáčet.