Doma připravený španělský pokrm nám v tomto ročním období připomene prázdninové chvíle na prosluněných plážích a vůni večeří ve španělských hospůdkách s nezaměnitelnou atmosférou. Protože minule jsme se zabývali stravou ozdravnou, ryze funkční, dnes necháme chuťové buňky si trochu užít. Zabrousíme do výborné španělské gastronomie. kdy průvodcem a inspirací nám bude nová kniha „Španělská kuchyně“ autora Jiřího Šourka. Autor, renomovaný odborník, je autorem a spoluautorem řady kuchařských knih - například Portugalská kuchyně, Arabská kuchyně, Orientální kuchařka, Dnes vaří muž, Diplomatická kuchařka. Ve své nejnovější knize mapuje gastronomii španělskou; najdeme zde širokou plejádu originálních receptů této země proslulé vynikajícím jídlem. Zasvěcená předmluva nás nejdříve seznamuje s krajovými specialitami Španělska a s odlišnostmi jednotlivých oblastí. Poznáme také zvyky Španělů pokud jde o domácí stravu a jejich typické chody v průběhu celého dne - jednotlivá jídla od časného rána až k pozdní a bohaté večeři. Kniha také zahrnuje praktický a poměrně obsáhlý slovníček španělských pokrmů, který se může hodit pro příští dovolenou ve Španělsku. Důležitá je kapitola o surovinách, kde se seznámíme s tím, jaké koření a další přísady budeme potřebovat k dosažení originální chuti španělských pokrmů. Dále „Španělská kuchyně“ přináší ve 12 oddílech široký výběr typických španělských jídel i kulinářských specialit. Od pikantních studených pokrmů přecházíme k polévkám, kde si přijdou na své zejména milovníci rybích polévek a polévek z mořských plodů; najdeme tady ale také skvělou studenou polévku gaspacho, a to dokonce ve třech různých variantách. Španělská gastronomie disponuje obrovským množstvím předpisů na úpravu ryb a mořských plodů – „Španělská kuchyně“ přináší jejich zajímavý výběr. Za zmínku stojí také originální úpravy drůbeže – jako Kachna Carmen, Kachna na olivách, Kuřecí prsíčka s meruňkami… Rozsáhlou kapitolu tvoří masité pokrmy. Vedle rozličných receptů na pokrmy z vepřového, hovězího a telecího masa najdeme i lahůdky z jehněčího, králíka, koroptví, křepelek, ale též divočinu v lákavých a pro nás netradičních úpravách. K různým úpravám masa se ve Španělsku podávají rozličné omáčky – v knize jich také najdeme celou řadu. Pokrmům z rýže samozřejmě vévodí paella – pestrá rýžová směs. Paella je naprostou španělskou klasikou a pokud jste ji ještě neochutnali, možná jí hned napoprvé úplně propadnete. Podle knihy si paellu můžeme upravovat na mnoho různých způsobů. A protože španělské gastronomii vévodí mimo jiné i zelenina, vyzkoušet můžeme také zajímavé recepty na zeleninová jídla a různé saláty. Španělské moučníky pak knihu uzavírají. Jsou vrcholem vynikajícího španělského menu a voní rozinkami, ořechy a sušeným ovocem. Kniha Španělská kuchyně autora Jiřího Šourka nedávno vyšla v nakladatelství Varius. -ag-