Typické pokrmy maďarské kuchyně

Typické pokrmy maďarské kuchyně

Minule jsme si prozradili něco málo z historie maďarské kuchyně a trochu jsme si nastínili i její charakter. Dnes se podíváme přímo k typické maďarské tabuli a „zakousneme“ si trochu z typického maďarského jídla. Předkrm Jako na každém stole, tak ani na maďarském nechybí předkrm. Oblíbené jsou např. studené předkrmy...

Minule jsme si prozradili něco málo z historie maďarské kuchyně a trochu jsme si nastínili i její charakter. Dnes se podíváme přímo k typické maďarské tabuli a „zakousneme“ si trochu z typického maďarského jídla.

Předkrm
Jako na každém stole, tak ani na maďarském nechybí předkrm. Oblíbené jsou např. studené předkrmy z ryb, zejména v podobě různě kombinovaných salátů. Oblíbený je třeba rybí salát, který se skládá ze směsi ryb, okurek, hlávkového salátu, humřího masa, sardelových oček a vajec s tatarskou omáčkou.

Polévky
Dalším chodem je samozřejmě polévka. K předním maďarským polévkám patří silný hovězí vývar z oháňky, drůbeží – např. Ujházy, k jejíž přípravě se kromě slepičího masa a zeleniny používá i hovězí maso a morkové kosti, a řada zeleninových polévek – třeba rajčatová, fazolová a hrachová. Specialitou je pak rybí halászle, u níž platí: čím více různých druhů ryb, tím lépe. V letním období se v Maďarsku často podává studená ovocná polévka z podušených meruněk, višní či jiného ovoce s mlékem a se žloutky.

Hlavní chody
K hlavnímu jídlu se pak podávají hlavně ryby – kapr, štika, candát nebo jeseter, a to v různé úpravě – vařené, dušené, pečené, na paprice, v leču a v dalších svérázných úpravách. Oblíbené je i jemné rybí ragú a ostřejší rybí perkelt.

Z drůbežích specialit dávají Maďaři přednost především dušeným husím prsům na víně nebo kuřeti na paprice se smetanou a sladkou mletou paprikou. Z ostatního masa se vaří především různé guláše a pekelty, připravované s nasládlým vínem a paprikou, či paprikáše z různých druhů masa nebo z vařených vajec. U nás známý segedínský guláš se v Maďarsku nazývá sedmihradské zelí a neobejde se bez kyselé smetany.

Přílohy
V Maďarsku neznají knedlíky, ale mají v oblibě rýži, nudle a noky, případně brambory a samozřejmě svou národní tarhoňu, která se podává i na Slovensku. Tarhoňa je hrubě nastrouhané a usušené tuhé těsto, které se podává dušené. Maďarští kočovníci ji přivezli do Panonské nížiny z asijských stepí. Připravovali ji tehdy jako kuličky velikosti hrachu a vozili všude s sebou. „Dobře usušená vydržela bez omezení dlouho, právě tak, jako tence vyklepané proužky sušeného masa, které se s tarhoňou vařily v kotlících s rovným dnem. Uvádí se, že domovem tarhoni v Evropě je segedínský kraj, kde je dochován původní předpis (3-4 velká vejce na 1 kg mouky). Tarhoňa se dodnes připravuje i na Kavkaze, v Mongolsku, v Persii a na Balkáně,“ uvádí paní Ilona Hermanová.

Moučníky
K prostším moučníkům patří ovocné koláče, tažený závin, plněný nejen jablky, ale i višněmi, ořechovou nádivkou, mákem nebo zelím. Palačinky se plní mozečkem, mletým masem nebo se zapékají s kysanou smetanou a sýrem.

Reprezentantem klasických sladkých dezertů je například Dobošův dort.

Nápoje
Z nápojů se v Maďarsku velké oblibě těší víno. Hodně se zde také pijí minerálky a kvalitní ovocné šťávy. Dále mají Maďaři v oblibě i destiláty z meruněk tzv. barckpálinku či z třešní tzv. cseresnyepálinku.

Drobné pohoštění
Chlazené bílé víno, kološvárské zelí a škvarkové pagáčky pak nesmějí chybět na stole, když Maďar čeká vzácnou či přátelskou návštěvu.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Schodiště a kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka.