Co všechno budeme potřebovat, pokud se rozhodneme vyzkoušet receptury španělských pokrmů? Nejdříve se podívejme, jestli nám nechybí potřebné a vhodné nádobí. Nádobí Budeme potřebovat mísy s velkým obsahem na dokonalé promíchání výborných zeleninových salátů. Dále na přípravu národního španělského jídla – paelly - velký kulatý nízký kastrol (vlastně také paellu, protože pokrm se vlastně jmenuje podle hluboké dvouuché pánve). Využít můžeme ovšem stejně tak i velký a hluboký pekáč oválný nebo pánev. Paellu budeme připravovat v troubě. Další velké a nízké pánve jsou nezbytné k experimentům s mnoha variacemi výborných španělských omelet. Na pánvích se ale také hodně smaží sladkosti – třeba oblíbené smaženky – pocukrované vysmažené tyčinky, většinou ještě namáčené v sirupu. Protože dobré pokrmy vyžadují dobré víno, podíváme se, jestli máme funkční džbánek na víno a dostatečné množství vhodných sklenek na bílé i červené. Suroviny Všechny potřebné suroviny typické pro španělskou kuchyni bez větších problémů koupíme na našem trhu. Neustále budeme potřebovat to základní, na čem je španělská kuchyně vystavěna: olivový olej, zeleninu, rýži, ryby, drůbež, vejce, ovoce. Olivy a olivový olej Olivy si připravíme černé i zelené, na salátech vizuálně vyniknou oba druhy. Extra virgin olej použijeme na salátové zálivky, na teplé pokrmy stačí běžný olej olivový. Mandle Připravme si jich zásobu, pokud se chystáme proniknout do tajů španělských dezertů a jiných nejrůznějších sladkostí, kde se hojně používají. Vejce Možná trochu překvapující, ale každá španělská kuchařka obsahuje pro nás nezvykle obsáhlou kapitolu na téma vaječná jídla, zejména španělské omelety jsou proslavené. Připravují se na mnoho způsobů - se zeleninou, s mořskými plody, se sýrem, bylinkami, na sladko… Rýže Jako zakladní součást španělské speciality a národního pokrmu paelly ji budeme potřebovat stále. Artyčoky, kapary, ančovičky Pikantní lahůdky, které ozvláštňují saláty, omáčky, předkrmy i masité chody Mořské plody Mnoho rozmanitých receptů najdeme na úpravu raků, krabů, sépií. Chobotničky a mušle jsou součástí salátů, paelly a mnoha dalších pokrmů. Můžeme je koupit zmrazené nebo ještě lépe čerstvé. Ryby Ve španělské kuchyni najdeme mnoho receptů na přípravu tresky a ze sladkovodních ryb pstruha. Koupit a výborně upravit na španělský způsob můžeme dále mořskou štiku, lososa, tuňáka i sardinky. Zelenina Zejména spotřebujeme velké množství rajských jablíček. Dále okurky, papriky všeho druhu a všech barev a také česnek. Kromě rozličných salátů jsou oblíbené teplé zeleninové pokrmy, které jsou podávány jako hlavní chody. Bílý chléb Čerstvý bílý chléb se vždy podává jak ke španělským předkrmům, tak hlavním chodům. -ag-