Vaříme po španělsku

Vaříme po španělsku

Co všechno budeme potřebovat, pokud se rozhodneme vyzkoušet receptury španělských pokrmů? Nejdříve se podívejme, jestli nám nechybí potřebné a vhodné nádobí. Nádobí Budeme potřebovat mísy s velkým obsahem na dokonalé promíchání výborných zeleninových salátů. Dále na přípravu národního španělského jídla – paelly -...

Co všechno budeme potřebovat, pokud se rozhodneme vyzkoušet receptury španělských pokrmů? Nejdříve se podívejme, jestli nám nechybí potřebné a vhodné nádobí.

Nádobí
Budeme potřebovat mísy s velkým obsahem na dokonalé promíchání výborných zeleninových salátů. Dále na přípravu národního španělského jídla – paelly - velký kulatý nízký kastrol (vlastně také paellu, protože pokrm se vlastně jmenuje podle hluboké dvouuché pánve). Využít můžeme ovšem stejně tak i velký a hluboký pekáč oválný nebo pánev. Paellu budeme připravovat v troubě.

Další velké a nízké pánve jsou nezbytné k experimentům s mnoha variacemi výborných španělských omelet. Na pánvích se ale také hodně smaží sladkosti – třeba oblíbené smaženky – pocukrované vysmažené tyčinky, většinou ještě namáčené v sirupu.

Protože dobré pokrmy vyžadují dobré víno, podíváme se, jestli máme funkční džbánek na víno a dostatečné množství vhodných sklenek na bílé i červené.

Suroviny
Všechny potřebné suroviny typické pro španělskou kuchyni bez větších problémů koupíme na našem trhu. Neustále budeme potřebovat to základní, na čem je španělská kuchyně vystavěna: olivový olej, zeleninu, rýži, ryby, drůbež, vejce, ovoce.

Olivy a olivový olej
Olivy si připravíme černé i zelené, na salátech vizuálně vyniknou oba druhy. Extra virgin olej použijeme na salátové zálivky, na teplé pokrmy stačí běžný olej olivový.

Mandle
Připravme si jich zásobu, pokud se chystáme proniknout do tajů španělských dezertů a jiných nejrůznějších sladkostí, kde se hojně používají.

Vejce
Možná trochu překvapující, ale každá španělská kuchařka obsahuje pro nás nezvykle obsáhlou kapitolu na téma vaječná jídla, zejména španělské omelety jsou proslavené. Připravují se na mnoho způsobů - se zeleninou, s mořskými plody, se sýrem, bylinkami, na sladko…

Rýže
Jako zakladní součást španělské speciality a národního pokrmu paelly ji budeme potřebovat stále.

Artyčoky, kapary, ančovičky
Pikantní lahůdky, které ozvláštňují saláty, omáčky, předkrmy i masité chody

Mořské plody
Mnoho rozmanitých receptů najdeme na úpravu raků, krabů, sépií. Chobotničky a mušle jsou součástí salátů, paelly a mnoha dalších pokrmů. Můžeme je koupit zmrazené nebo ještě lépe čerstvé.

Ryby
Ve španělské kuchyni najdeme mnoho receptů na přípravu tresky a ze sladkovodních ryb pstruha. Koupit a výborně upravit na španělský způsob můžeme dále mořskou štiku, lososa, tuňáka i sardinky.

Zelenina
Zejména spotřebujeme velké množství rajských jablíček. Dále okurky, papriky všeho druhu a všech barev a také česnek. Kromě rozličných salátů jsou oblíbené teplé zeleninové pokrmy, které jsou podávány jako hlavní chody.

Bílý chléb
Čerstvý bílý chléb se vždy podává jak ke španělským předkrmům, tak hlavním chodům.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Návrh a realizace podkrovního bytu, Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů, Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk.