Suroviny:
500 g kvalitní bílé rýže
600 g rajčat
1 kg kuřete nebo 12 stehýnek
400 g mušlí
300 g vepřové ledviny
300 g hrášku
6 neloupaných krevet
5 stroužků česneku
2 červené masité papriky
velkou cibuli
1,3 litru masového vývaru
9 lžic olivového oleje na smažení
1 bobkový list
mletý černý pepř
sladká paprika mletá
sůl
Návod:
Papriky oloupeme a nakrájíme (aby se lehce loupaly, necháme je v horké troubě asi 20 minut na roštu, až slupka zhnědne). Spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na větší kousky, semínka vyjmeme. Kuře nakrájíme na 12 kousků, vepřovou ledvinu nakrájíme na kostky, mušle vypereme kartáčkem pod vodou a opláchneme také krevety. Na olivovém oleji osmahneme kousky kuřete, osolíme opepříme a vyjmeme z kastrólu. Osmažíme krevety, vyjmeme a smažíme mušle – používáme dále jen ty, které se při smažení otevřou, zavřené vyhodíme. Tyto osmažené ingredience necháme v teple, třeba v troubě. Dále na osmažený a zesklovatělý česnek a cibulku přidáme hrášek, rajčata a dusíme asi 5 minut, přidáme šafrán, mletou papriku, osolíme a opepříme, přidáme bobkový list. Přisypeme rýži a zalijeme vařícím vývarem, vaříme asi 25 minut, před koncem varu přidáme nakrájenou papriku. Poté na rýži rozložíme drůbež, mořské plody a kousky ledviny. Přikryté alobalem necháme v troubě asi čtvrt hodiny zapéct. Servírujeme na pánvi a zapíjíme bílým vínem.