Suroviny:

500 g kvalitní bílé rýže

600 g rajčat 1 kg kuřete nebo 12 stehýnek 400 g mušlí 300 g vepřové ledviny 300 g hrášku 6 neloupaných krevet 5 stroužků česneku 2 červené masité papriky velkou cibuli 1,3 litru masového vývaru 9 lžic olivového oleje na smažení 1 bobkový list mletý černý pepř sladká paprika mletá sůl

Návod:

Papriky oloupeme a nakrájíme (aby se lehce loupaly, necháme je v horké troubě asi 20 minut na roštu, až slupka zhnědne). Spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na větší kousky, semínka vyjmeme. Kuře nakrájíme na 12 kousků, vepřovou ledvinu nakrájíme na kostky, mušle vypereme kartáčkem pod vodou a opláchneme také krevety. Na olivovém oleji osmahneme kousky kuřete, osolíme opepříme a vyjmeme z kastrólu. Osmažíme krevety, vyjmeme a smažíme mušle – používáme dále jen ty, které se při smažení otevřou, zavřené vyhodíme. Tyto osmažené ingredience necháme v teple, třeba v troubě. Dále na osmažený a zesklovatělý česnek a cibulku přidáme hrášek, rajčata a dusíme asi 5 minut, přidáme šafrán, mletou papriku, osolíme a opepříme, přidáme bobkový list. Přisypeme rýži a zalijeme vařícím vývarem, vaříme asi 25 minut, před koncem varu přidáme nakrájenou papriku. Poté na rýži rozložíme drůbež, mořské plody a kousky ledviny. Přikryté alobalem necháme v troubě asi čtvrt hodiny zapéct. Servírujeme na pánvi a zapíjíme bílým vínem.