Rýže je důležitou součástí španělské kuchyně. Používá se k přípravě salátů, příloh a smíšeného hlavního chodu a zároveň španělského národního jídla – paelly. Paella je směs rýže, masa, ryb, zeleniny, případně mořských plodů. Vše je okořeněno šafránem, takže rýže má typickou nazlátlou barvu. K přípravě používáme rýži bílou, která se v konečné úpravě zabarví do zlatava působením šafránu. Rýže na paellu musí zůstat sypká, nesmí být rozvařená.Vaří se proto poměrně krátce a v přesný čas se musí odstavit. Koření a přísady Pokud běžně doma vaříme po italsku a zabrousíme i do orientální kuchyně, veškeré koření pro španělské pokrmy už prakticky máme doma a dobře je známe. Z typicky středomořských bylin se ve španělské kuchyni hojně používá bazalka, oregano, estragon a šafrán. Dále budeme potřebovat zázvor, šalvěj na masa i ryby, chilli papričky, kardamon na slané i sladké pokrmy, mátu peprnou, všechny druhy pepře a zejména pepř zelený. Na moučníky se používá skořice, anýz, sušené ovoce. Studená polévka gaspacho (gaspačo) 600 g rajčat, 2 menší cibule, 1 salátová okurka, 9 černých oliv, stroužek česneku, 1dl červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, petrželka, cukr, sůl, pepř, sladká paprika mletá. Rajčata spařená několik sekund ve vařící vodě oloupeme, na drobno je nakrájíme, přilijeme víno a směs okořeníme solí, pepřem a osladíme. Do rozetřeného česneku smíchaného s paprikou pomalu přidáváme olej a vše rozmixujeme s rajčaty a vínem. Nakonec do rozmixované směsi přidáme na drobné kousky nakrájenou okurky a naplátkované olivy. Gaspacho se vždy dobře vychladí a na talíři posype petrželkou. Paella s mořskými plody 500 g kvalitní bílé rýže, 600 g rajčat, velkou cibuli, 300 g hrášku, asi kilové kuře nebo 12 stehýnek, 300 g vepřové ledviny, 400 g mušlí, 6 neloupaných krevet, 2 červené masité papriky, 5 stroužků česneku, 1,3 litru masového vývaru, asi 9 lžic olivového oleje na smažení, mletý černý pepř, sladká paprika mletá, sůl, 1 bobkový list (pro 6 osob) Papriky oloupeme a nakrájíme (aby se lehce loupaly, necháme je v horké troubě asi 20 minut na roštu, až slupka zhnědne). Spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na větší kousky, semínka vyjmeme. Kuře nakrájíme na 12 kousků, vepřovou ledvinu nakrájíme na kostky, mušle vypereme kartáčkem pod vodou a opláchneme také krevety. Na olivovém oleji osmahneme kousky kuřete, osolíme opepříme a vyjmeme z kastrólu. Osmažíme krevety, vyjmeme a smažíme mušle – používáme dále jen ty, které se při smažení otevřou, zavřené vyhodíme. Tyto osmažené ingredience necháme v teple, třeba v troubě. Dále na osmažený a zesklovatělý česnek a cibulku přidáme hrášek, rajčata a dusíme asi 5 minut, přidáme šafrán, mletou papriku, osolíme a opepříme, přidáme bobkový list. Přisypeme rýži a zalijeme vařícím vývarem, vaříme asi 25 minut, před koncem varu přidáme nakrájenou papriku. Poté na rýži rozložíme drůbež, mořské plody a kousky ledviny. Přikryté alobalem necháme v troubě asi čtvrt hodiny zapéct. Servírujeme na pánvi a zapíjíme bílým vínem. Jednoduchý mandlový koláč 150 g cukru, 6 vajec, 150 g mandlí, 90 g dětských piškot Žloutky a cukr ušleháme do pěny, přidáme sníh z bílků. Umeleme piškoty a mandle a opatrně je přimícháme do směsi. Pečeme ve vymaštěné a hrubou moukou vysypané formě a v mírně vyhřáté troubě. -ag-