Palačinky ve velkém stylu

Palačinky ve velkém stylu

Palačinky zdomácněly v mnoha kuchyních světa a spolu se štrůdlem a ovocnými knedlíky jsou evergreenem i renomovaných restaurací; a restauratéři nám potvrdí, že teplé moučníky získávají stále na oblibě a jsou přímo v módě. Od palačinek všedního dne (třeba z hotové práškové směsi) se přesuňme ke slavnostním kreacím....

Palačinky zdomácněly v mnoha kuchyních světa a spolu se štrůdlem a ovocnými knedlíky jsou evergreenem i renomovaných restaurací; a restauratéři nám potvrdí, že teplé moučníky získávají stále na oblibě a jsou přímo v módě.

Od palačinek všedního dne (třeba z hotové práškové směsi) se přesuňme ke slavnostním kreacím.

Na pozdní odpoledne si necháme složitější variace jako palačinky s ovocem, ozdobené šlehačkou. Večer, při svíčkách, budou nejefektnější flambované palačinky, uvnitř s několika druhy zmrzliny a polité čokoládou, kdy perfektně vynikne kontrast studeného a teplého.

Palačinky se zmrzlinou a horkou čokoládou
500 ml mléka, 125 g hladké mouky, 2 vejce, 80 g rozehřátého másla, 50 g moučkového cukru, sůl, vanilková a jahodová zmrzlina – celkem 1 litr, 10 ml likéru (nejlépe orange curacao)
Smícháme mouku, vejce, žloutek, polovinu cukru a osolíme. Postupně vléváme mléko a stále mícháme. Nakonec dáme máslo a likér. Po upečení pocukrujeme, na talířcích navršíme na jednotlivé palačinky zmrzlinu, přikrytou palačinku polijeme horkou čokoládovou omáčkou. Můžeme rovněž flambovat.

A ještě jedny jednoduché palačinky…
Recept sto let starý

Do nádoby si dáme 1/2 l mléka, 2 celá vejce, trochu soli, trochu práškového cukru, 22 dkg mouky a uděláme si řídké těsto. Omeletník rozpálíme, vymažeme máslem nebo omastkem, nalijeme na něj málo těsta a rychle vypékáme po obou stranách. Hotové palačinky potřeme marmeládou, zatočíme a posypeme práškovým cukrem.

Zásady přípravy
- Palačinky připravujeme vždy z hladké mouky.
- Lijeme mléko do mouky, ne naopak – nepřidáváme do mléka mouku, nadělaly by se nám hrudky.
- Těstu prospěje, když je necháme hodinu či dvě odležet v chladu, ale ne v chladničce.
- Chuť zjemníme a zvýrazníme likérem, ale ne příliš sladkým (nejlépe třešňovice, rum, meruňkovice).
- Správné palačinky musejí být zlatavé.
- Nejklasičtější náplň je meruňková zavařenina. Takto naplněné palačinky flambujeme třešňovicí.

Když si zásady osvojíme, směle můžeme uspořádat i palačinkový večírek. Určitě budeme mít s tímto originálním nápadem úspěch, stejně jako Ivana Trumpová se svými věhlasnými palačinkovými párty, kdy si hosté míchají a kombinují omáčky, přelivy a náplně a vytvářejí si tak sami palačinky sta chutí.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka a schodiště, Obložení kachliček, Kuchyňská linka.