Palačinky zdomácněly v mnoha kuchyních světa a spolu se štrůdlem a ovocnými knedlíky jsou evergreenem i renomovaných restaurací; a restauratéři nám potvrdí, že teplé moučníky získávají stále na oblibě a jsou přímo v módě. Od palačinek všedního dne (třeba z hotové práškové směsi) se přesuňme ke slavnostním kreacím. Na pozdní odpoledne si necháme složitější variace jako palačinky s ovocem, ozdobené šlehačkou. Večer, při svíčkách, budou nejefektnější flambované palačinky, uvnitř s několika druhy zmrzliny a polité čokoládou, kdy perfektně vynikne kontrast studeného a teplého. Palačinky se zmrzlinou a horkou čokoládou 500 ml mléka, 125 g hladké mouky, 2 vejce, 80 g rozehřátého másla, 50 g moučkového cukru, sůl, vanilková a jahodová zmrzlina – celkem 1 litr, 10 ml likéru (nejlépe orange curacao) Smícháme mouku, vejce, žloutek, polovinu cukru a osolíme. Postupně vléváme mléko a stále mícháme. Nakonec dáme máslo a likér. Po upečení pocukrujeme, na talířcích navršíme na jednotlivé palačinky zmrzlinu, přikrytou palačinku polijeme horkou čokoládovou omáčkou. Můžeme rovněž flambovat. A ještě jedny jednoduché palačinky… Recept sto let starý Do nádoby si dáme 1/2 l mléka, 2 celá vejce, trochu soli, trochu práškového cukru, 22 dkg mouky a uděláme si řídké těsto. Omeletník rozpálíme, vymažeme máslem nebo omastkem, nalijeme na něj málo těsta a rychle vypékáme po obou stranách. Hotové palačinky potřeme marmeládou, zatočíme a posypeme práškovým cukrem. Zásady přípravy - Palačinky připravujeme vždy z hladké mouky. - Lijeme mléko do mouky, ne naopak – nepřidáváme do mléka mouku, nadělaly by se nám hrudky. - Těstu prospěje, když je necháme hodinu či dvě odležet v chladu, ale ne v chladničce. - Chuť zjemníme a zvýrazníme likérem, ale ne příliš sladkým (nejlépe třešňovice, rum, meruňkovice). - Správné palačinky musejí být zlatavé. - Nejklasičtější náplň je meruňková zavařenina. Takto naplněné palačinky flambujeme třešňovicí. Když si zásady osvojíme, směle můžeme uspořádat i palačinkový večírek. Určitě budeme mít s tímto originálním nápadem úspěch, stejně jako Ivana Trumpová se svými věhlasnými palačinkovými párty, kdy si hosté míchají a kombinují omáčky, přelivy a náplně a vytvářejí si tak sami palačinky sta chutí. -ag-