Z historie chlazení

Z historie chlazení

Nastupující zimu ještě před takovými sedmdesáti lety hospodyně vítaly, protože během zimních měsíců bylo možné lépe a déle uchovávat potraviny. Po celá staletí byli lidé závislí na rozmarech počasí, jídlo se skladovalo ve sklepích, na studených chodbách. Ve městě byla často jediná možnost úschovy jídla jen mezi okny....

Nastupující zimu ještě před takovými sedmdesáti lety hospodyně vítaly, protože během zimních měsíců bylo možné lépe a déle uchovávat potraviny. Po celá staletí byli lidé závislí na rozmarech počasí, jídlo se skladovalo ve sklepích, na studených chodbách. Ve městě byla často jediná možnost úschovy jídla jen mezi okny.

My si už neumíme vůbec představit, jaké by to bylo doma bez chladničky a jaká omezení v chodu kuchyně by pro nás nastala, kdybychom ji náhle neměli. Je zajímavé, že z tohoto pohledu například vůbec nerozeznáváme a nevnímáme jednotlivá roční období. Dříve to ale rozeznávali - kvůli neexistenci ledniček se totiž některá jídla dala připravovat jen v létě, jiná jen v zimě. Například gurmáni se několik měsíců těšili na nějaký pro nás už běžný a celoročně dostupný pokrm, tak jako my se těšíme už snad jen na sezónu zabijaček nebo zvěřinových hodů.

Když ještě nebyla chladnička
Před nástupem chladničky nevydržela například zelenina. Ve sklepě se skladovala tak nanejvýš kapusta, mrkev a zelí. Jediná cesta konzervace vajec bylo naložení do vodního skla. Na venkově se vejce mohla ještě zahrabat do zrní a dát do studené stodoly, kde pár týdnů vydržela. Mléko se muselo svařit, jinak nevydrželo vůbec. Masitého pokrmu se muselo připravit jen tolik, aby se snědl najednou. Jinak se maso udilo, nakládalo do sklenic a až poté – po válce a hlavně v 50 letech se u nás začalo maso nakládat do plechovek. Konzervy byly v USA běžné už před válkou.

Lednička – převratný vynález v domácnosti
Historie chladničky se počítá jen na desítky let. To, že se chladnička v domácnosti objevila, znamenalo nejen nesrovnatelně vyšší hygienu v kuchyni, důkladnější a bezpečnější uchovávání potravin, zejména masa a mléko - ale také to, co my už neznáme a o čem jsme se zmínili - že jídla, která lidé mohli a byli zvyklí vařit v určitou roční dobu, mohli náhle připravovat celoročně.

Chladničky ještě do poloviny 20. století rozhodně nebyly dostupné každému. Ale byly tady a pronikaly do domácností a postupně se tu zabydlovaly. K našim dokonalým a inteligentním přístrojům kombinovaných s mrazničkami, opatřených displeji, optickými a zvukovými kontrolkami, automatickým odmrazováním a dalšími funkcemi - měly tyto přístroje z třicátých let ovšem ještě daleko. Nový elektrický vynález (zvaný zpočátku ledotvor, později lednička) byl to ovšem skvělý dárek pro každou hospodyni a kuchyňský pomocník, který měl od počátku velké zásluhy o zvýšení hygieny potravin a zasloužil se tak o zdraví hlavně dětí.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.