Suroviny:
1,25 kg brambor
25 g másla
2 cibule, pokrájené na plátky
2-3 rozetřené stroužky česneku (není nutné)
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
nasekaná petrželka na ozdobení
Návod:
Nakrájejte brambory na 5 mm silné plátky. Dejte je do lehce osolené vody v hrnci a přiveďte k varu. Přikryjte a nechte vařit na mírném ohni 10-12 minut, dokud nezměknou. Nevařte brambory příliš prudce, jinak se rozpadnou a ztratí tvar. Nechte okapat. Během vaření ohřejte ve velké pánvi máslo a olej, přidejte cibule a česnek, pokud ho chcete použít, a smažte za občasného míchání na středně velkém plameni. Přidejte do pánve uvařené brambory a smažte je za občasného míchání s cibulí zhruba 5-8 minut, dokud jaksepatří nezhnědnou. Podle chuti osolte a opepřete. Navrch rozdrobte nasekanou petrželku. V případě potřeby dejte brambory do žáruvzdorné nádoby, přeneste do trouby a udržujte teplé až do doby, kdy budete připraveni podávat hlavní jídlo.