Suroviny:
400 g konzervované, scezené a okapané hnědé čočky
50 g těstovin farfallini nebo špagety nalámané na kousky
4 plátky prorostlé slaniny pokrájené na kostičky
1 pokrájená cibule
2 rozetřené stroužky česneku
2 pokrájené celerové stonky
1,2 l horkého šunkového nebo zeleninového vývaru
2 lžíce nasekané čerstvé máty
Návod:
Dejte do velké pánve na smažení slaninu společně s cibulí, česnekem a celerem. Smažte za častého míchání 4-5 minut, až cibule změkne a slanina začne mírně hnědnout. Přidejte těstoviny a za častého míchání je nechte asi 1 minutu, aby se obalily tukem ze slaniny. Přidejte čočku a vývar a uveďte do varu. Zmírněte plamen a vařte 12-15 minut, dokud nejsou těstoviny měkké. Sejměte pánev z ohně a do polévky vmíchejte čerstvou mátu. Přelijte polévku do předehřátých misek a okamžitě podávejte.