Suroviny:

400 g konzervované, scezené a okapané hnědé čočky

50 g těstovin farfallini nebo špagety nalámané na kousky 4 plátky prorostlé slaniny pokrájené na kostičky 1 pokrájená cibule 2 rozetřené stroužky česneku 2 pokrájené celerové stonky 1,2 l horkého šunkového nebo zeleninového vývaru 2 lžíce nasekané čerstvé máty

Návod:

Dejte do velké pánve na smažení slaninu společně s cibulí, česnekem a celerem. Smažte za častého míchání 4-5 minut, až cibule změkne a slanina začne mírně hnědnout. Přidejte těstoviny a za častého míchání je nechte asi 1 minutu, aby se obalily tukem ze slaniny. Přidejte čočku a vývar a uveďte do varu. Zmírněte plamen a vařte 12-15 minut, dokud nejsou těstoviny měkké. Sejměte pánev z ohně a do polévky vmíchejte čerstvou mátu. Přelijte polévku do předehřátých misek a okamžitě podávejte.