Mexická kuchyně

Mexiko. To už je exotika. Snědí indiáni a míšenci s typickými klobouky na hlavách a s ponči přes ramena sedí na tržišti plném roztodivného ovoce a zeleniny a především mezi kopci zlaté kukuřice, někde na obzoru vysoké hory s čepicemi sněhu a v nepropustné svěže zelené džungli časem omšelé a přece stále ještě skvostné...

Mexiko. To už je exotika. Snědí indiáni a míšenci s typickými klobouky na hlavách a s ponči přes ramena sedí na tržišti plném roztodivného ovoce a zeleniny a především mezi kopci zlaté kukuřice, někde na obzoru vysoké hory s čepicemi sněhu a v nepropustné svěže zelené džungli časem omšelé a přece stále ještě skvostné pyramidy.

Tak mnozí z nás vidí Mexiko a samozřejmě vzhledem k historii ve znamení Mayů rychle zapřemýšlíme i o mexické kuchyni. Určitě v ní nesmí chybět kakao a z něj následně vyráběná čokoláda, pak samozřejmě zlatá kukuřice a pokud nás paměť neklame, tak odtud snad pocházejí také rajčata, paprika a luštěniny. Milovníci alkoholického moku si ještě vzpomenou na mexickou pálenku tequilu.

Jaká je však mexická kuchyně doopravdy?

K nepominutelným ingrediencím mexické kuchyně náleží také rajčata, která pocházejí z mexických subtropů. V Mexiku se však nepěstují jen klasická červená rajská jablíčka, ale vyskytují se zde běžně také rajčata žlutá a specielní zelená drobná rajčátka, dosahující velikosti vlašského ořechu, jejichž pokožka je šedohnědě ojíněná, mají specifickou sladkou chuť a zvláštní aroma. Na rozdíl od nedozrálých červených rajčat, však neobsahují jedovatý solanin, takže je nemůžeme u nás v Evropě nahradit nedozrálými ještě zelenými rajskými jablky.


Tuto základní trojici pak v mexické kuchyni doplňují papriky, fazole, kakao, vanilka a krocani, jež patří k tradiční indiánské kultuře. Z dovezených plodin se zde také v současnosti uplatňují ořechy, zelí, kapusta, broskve a jablka, z masa pak hovězí, skopové i nejrůznější drůbež.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme