Mexiko. To už je exotika. Snědí indiáni a míšenci s typickými klobouky na hlavách a s ponči přes ramena sedí na tržišti plném roztodivného ovoce a zeleniny a především mezi kopci zlaté kukuřice, někde na obzoru vysoké hory s čepicemi sněhu a v nepropustné svěže zelené džungli časem omšelé a přece stále ještě skvostné pyramidy. Tak mnozí z nás vidí Mexiko a samozřejmě vzhledem k historii ve znamení Mayů rychle zapřemýšlíme i o mexické kuchyni. Určitě v ní nesmí chybět kakao a z něj následně vyráběná čokoláda, pak samozřejmě zlatá kukuřice a pokud nás paměť neklame, tak odtud snad pocházejí také rajčata, paprika a luštěniny. Milovníci alkoholického moku si ještě vzpomenou na mexickou pálenku tequilu. Jaká je však mexická kuchyně doopravdy?