Před gastronomickým náporem konce roku je nyní čas držet se trochu zpátky a stravovat se pokud možno lehce. Zaprvé abychom se na všemožné vánoční a silvestrovské pochutiny připravili a nepřibrali na váze už teď; a pak také náš organismus při tomto počasí a smogu vyžaduje lehká jídla a zvýšený přísun vitamínů… Obojí může splňovat třeba kombinace sýru, zeleniny a hub - přesněji nivy, pórku a hlívy ústřičné. To všechno aromatizované a provoněné pepřem čtyř barev. Znovu se také přesvědčíme, že houba pojídaná mimo houbařskou sezónu nemusejí být vždy jenom žampion. Hlíva, niva, pórek plus pepř čtyř barev Toto jídlo připravíme velmi rychle a také levně - z toho, co máme skoro určitě v chladničce (k malému kousku Nivy a jednomu pórku stačí přikoupit jemnou aromatickou houbu hlívu ústřičnou – pro dvě osoby tak 300 g). Na olivový olej nebo slunečnicový olej vhodíme na kolečka pokrájený pórek, nejlépe jen bílou jemnější část bez tmavě zelených konců. Krátce orestujeme a přidáme na větší kousky nakrájenou hlívu ústřičnou (vynecháme tužší nožky). Restujeme spolu a posypeme nahrubo roztlučeným pepřem čtyř barev. Podlijeme vodou a přikryté pokličkou dusíme asi tři minuty. Potom odklopíme a na pánev nastrouháme na jemném struhadle Nivu – jen tak přiměřeně, aby se houby sýrem pokryly. Zamícháme a ještě chvíli bez pokličky dusíme - až se voda spojí se sýrem a vznikne krémová omáčka. Případně ještě přilijeme vodu a průběžně mícháme. Nakonec dosolíme podle chuti - Niva sama už pokrm poměrně dost osolila. Můžeme vytvářet varianty a jemné nuance: můžeme přidat více či méně sýra a použít třeba jen jeden druh pepře - s černým pepřem bude pokrm peprnější, se zeleným jemnější. Chuti ale musí být vyvážené – houby dominují a výsledný dojem dokresluje sýrovo-pepřová omáčka. Je to jednoduchý předkrm, ze kterého ale může vzniknout i zajímavá, lehká a rychlá večeře. Zapíjíme jemným, ne příliš výrazným bílým vínem nebo vinným střikem. Jako příloha je nejvhodnější co nejčerstvější bageta nebo jiné bílé pečivo. -ag-