Recepty pro nachlazené

Možná ani vás počátek víkendu nezastihl právě ve formě. Pokud kašlete a smrkáte, máme pro vás pár tipů. Přes víkend se můžete s pomocí různých lektvarů a zaručených receptů dát dohromady, případně si posílit organismus, pokud vás nemoc ještě nepostihla, ale jenom krouží kolem. Když na nás něco „leze“, vůbec nejlepší...

Možná ani vás počátek víkendu nezastihl právě ve formě. Pokud kašlete a smrkáte, máme pro vás pár tipů. Přes víkend se můžete s pomocí různých lektvarů a zaručených receptů dát dohromady, případně si posílit organismus, pokud vás nemoc ještě nepostihla, ale jenom krouží kolem.

Když na nás něco „leze“, vůbec nejlepší je okamžitě přestat jíst a nechat tak organismus odpočinout, aby mohl všechny síly vrhnout do boje s chorobou. Tělo tak nemusí vynakládat sílu na trávení, která by mu chyběla. Podporujeme ho ovšem dostatkem vhodných tekutin a teprve později i lehkých jídel.

Správně to dělají děti, když přestanou jíst na začátku nemoci. Mají totiž zakódováno, že tělo v okamžiku oslabení nesmíme přetěžovat jídlem. A děláme chybu, pokud jim jídlo nutíme. Pamatujme si, že nejedí, protože se necítí dobře, ale zároveň nejedí, aby jim dobře bylo.

A co si tedy dáme, když jsme nachlazeni?

Šípkový čaj a lipový čaj
Těmi se rozhodně vybavíme. Pokud jsme lipový květ nenatrhali v létě a nenasušili si ho na zimu, vyrazíme do lékárny. Šípkový čaj má zase vysoké množství vitamínu C.

Med a citron nepřidáváme do příliš horkého čaje, jinak vitamíny spolehlivě zničíme.

Česnečka je životabudič
A nemusíme se zdržovat s vařením. Obyčejná domácí česnečka je ve vteřině hotová. Zatímco dáme vařit vodu, do talíře prolisujeme 1-3 stroužky česneku (podle požadované síly polévky), přidáme polévkové koření, sůl, majoránku, případně pepř, opražený tvrdší chleba, kousíček sádla. Zalijeme vroucí vodou, ochutnáme, dokořeníme a jíme co nejteplejší.

Česnečka na moravský způsob krásně voní špekem. Místo chleba jsou v ní vařené brambory a kmín a vtip je v tom, že do hotové polévky nalijeme škvířící kousky slaniny.

Na kašel a škrábání na prsou
Cibuli posypeme cukrem a počkáme, až pustí šťávu. Vzniklou šťávu – nečekaně dobré chuti – po lžičkách užíváme.

Když nás začíná bolet v krku
Vůbec nejspolehlivější je sníst jeden dva stroužky česneku, jen tak nebo s kouskem chleba. Musíme to udělat ale hned při prvních příznacích (takže tento recept je použitelný prakticky jen pokud nás nemoc přepadne doma, a ne třeba v kanceláři). K tomu vykloktáme solí a začneme popíjet sousty minerálky a čekáme, zda protivirový účinek česneku spolu s naší obranyschopností viry přemůže. Pokud to hned nezabere, i v dalším průběhu nemoci se však česnekem můžeme "dopovat".

Co nejíme při rýmě
Co rozhodně nejíme, je mléko a mléčné výrobky, rýmu tím ještě znásobíme. Podobné účinky má na rýmu med, používáme ho raději jen do čaje k zahřátí, pokud jsme prochlazeni. Pokud jsme nachlazeni, z ovoce se příliš nepřejídáme citrusy, které jsou dobré v horku a ne v sychravém počasí, protože organismus ochlazují. Potřebný vitamín C nám v největším množství dodají šípky a paprika.

Lehké a dobré jídlo pro nachlazené je třeba vařený jablkový kompot (můžeme ho třeba rozvařit, až bude jako pyré) se skořicí, cukrem, hřebíčkem, citrónem…

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-1">rekonstrukce</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce kanceláře/ateliéru, Kompletní rekonstrukce bytu, Rekonstrukce koupelny a WC.