Suroviny:
500 g brambor
1 dl octa
1 lžíce sezamových semen
1 lžíce mirin (oslazené saké – japonské rýžové víno ) – dá se nahradit suchým sherry s přídavkem cukru
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžička sójové omáčky
1/4lžičky glutamátu sodného
svazeček petrželky
Návod:
Brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Ponoříme je do vroucí osolené vody, až změknou(ne však déle než na 30 – 40 sekund). Vodu slijeme, brambory mírně posolíme a promícháme je s jemně sekanou petrželkou. Sezamová semena opékáme, dokud nezačnou nadskakovat. Pak je odložíme stranou. V menší nádobě smícháme ocet, mirin, cukr, sójovou omáčku a glutamát a uvedeme směs do varu. Jakmile se cukr rozpustí, sejmeme zálivku z ohně, necháme ji vychladnout a přelijeme jí teplé brambory; necháme několi minut rozležet. Podáváme posypané sezamovými semeny.