Ve víru vánočního pečení – základem je dobré těsto

Ve víru vánočního pečení – základem je dobré těsto

Dobré vánoční pečivo musí být připravené z čerstvých bezvadných surovin. Dáme pozor hlavně na vajíčka, čerstvé musí být také máslo či jiný tuk a potom všechno, co je tučné a má tendenci žluknout – třeba kokos musí být bezpodmínečně čerstvý, jinak jeho žluklá chuť může zkazit celou várku cukroví; totéž platí o ořechách...

Dobré vánoční pečivo musí být připravené z čerstvých bezvadných surovin. Dáme pozor hlavně na vajíčka, čerstvé musí být také máslo či jiný tuk a potom všechno, co je tučné a má tendenci žluknout – třeba kokos musí být bezpodmínečně čerstvý, jinak jeho žluklá chuť může zkazit celou várku cukroví; totéž platí o ořechách a mandlích. Nekupujeme také staré tvrdé hrozinky, raději pár korun připlatíme na lepší. Pokud kupujeme hotová těsta, dáme opět pozor, aby byla čerstvá, skladujeme je podle návodu na obalu a spotřebujeme co nejdříve.

Jak vyrobit dobré těsto
Všechny suroviny před vzájemným smísením a zpracováním do těsta musejí mít stejnou teplotu, a to pokojovou – proto vždycky před pečením necháme vše, co do těsta použijeme, hodinu nebo dvě mimo chladničku, nejlépe v kuchyni na míse.

Zatímco suroviny musí mít pokojovou teplotu, vzniklé těsto vždycky zpracováváme zchladlé. Výhodné je těsto připravit večer a nechat do rána v chladu odležet zabalené do ubrousku. Druhý den je zpracováváme. Pracujeme svižně, jinak by nám těsto změklo. Případně si odkrojujeme části, které vždy stačíme vykrájet a upéct.

Pokud se těsto lepí, k válu a k rukám, přisypáváme hladkou mouku.
Když se lepí k těstu formičky při vykrajování, ponořujeme je průběžně ostrou hranou do misky s moukou, aby se obalily - pak se lepit nebudou.

Z každého základního těsta pečeme několik druhů cukroví – lišit se budou chuťově a vzhledově rozdílnou náplní, různými polevami a ozdobami.

Krásně vypadá hodně lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, když cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky. Výsledek bude zejména efektní na jednoduchém cukroví zavěšeném na stromečku , které se bude krásně lesknout ve světle svíček.

Bez cukru a bez mouky: datle v čokoládě
250 g datlí, mandle, tabulka čokolády.
Datle odpeckujeme a místo pecek vložíme oloupanou mandli. Napíchneme na párátko a namáčíme do rozpuštěné čokolády. Po zchladnutí odstraníme párátko a datle dáme na bílou misku. Jednotlivé datle také můžeme vložit do malinkých papírových kalíšků.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme