Pár dní před Štědrým dnem už nás zastihne většinou ve znamení typických vánočních barev, ale i vůní. Vedle vjemů optických jsme zahlceni i uklidňujícími (a lákavými – pokud jde o vánoční lahůdky) dojmy čichovými. Těsně před Vánocemi je už celý byt provoněný - voní čerstvě napečené cukroví, vánočky a potom je tu samozřejmě voňavá klasika – purpura na plotně a vánoční františky. Kuchyně se ale také může krásně provonět i jinak, nápaditěji, když na radiátory připevníme plátěný sáček s voňavým kořením. Nejlepší je hřebíček, skořice nebo badyán. Jak se koření zahřívá, vůně stoupá vzhůru. Také můžeme oleje ze zmíněného koření kápnout do aromatické lampy. V barvách Vánoc Byt a zejména kuchyně či kuchyňský kout se nám postupně proměnil a teď je ve slavnostním - plný typicky vánočních barev. Má to své tradiční odůvodnění, které někdy už ani neznáme. Hlavní je zelená – zelený stromek, větvičky, zelené stuhy. Zelená se vyskytuje byť i jen v náznaku na ubrusech, svícnech, je součástí adventních věnců, různých aranžmá ve vázách. Zelené je i jmelí, které věšíme pod lustr a pod kterým se máme pro štěstí políbit. Zelené výhonky a větvičky symbolizují život, zelená barva má přinést lidem zdraví a štěstí. K tradičním vánocům ale patřila i červená, která měla chránit obyvatele domu. Zastoupená je například červenými jablíčky, červenými mašlemi na stromku i na svícnech, stužkami na perníčcích. Zlatá barva pak měla jiný cíl (vedle pojídání novoroční čočky) měla přinést do domu peníze. Sváteční domácí jemný likér Nakonec jedna lahůdka pro dospělé, která také krásně voní a chutí připomíná Bailey´s. Potřebujeme jenom 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka, 1/2 litru rumu a 200 ml smetany ke šlehání. Zavřené plechovky s mlékem vaříme ve vodě mírným varem 1,5 hodiny. Po důkladném zchladnutí otevřeme. Šleháme v mixéru, postupně doléváme rum a smetanu. Silnější sklenky na likér vložíme na chvíli do mrazničky, musí být před podáváním likéru vychlazené. Podáváme čisté nebo s ledem. -ag-