Široký výběr limonád, slazených a neslazených minerálních šťáv, džusů a moštů nám často dává zapomenout, že bychom si mohli nápoje také sami vyrábět doma. Vždyť studené nápoje nejsou jen luxusním doplňkem jídelního lístku, ale mohou být promyšlenou součástí našeho jídelníčku a obohatí chuťově i výživově pitný režim především dětí. Blížící se konec kalendářního roku by mohl být vhodnou příležitostí k výrobě i podávání nejen alkoholických, ale především nealkoholických míchaných nápojů z čerstvého, kompotovaného i mraženého ovoce, případně zeleniny. Pomůcky k přípravě míchaných nápojů V podstatě potřebujeme jen tři pomůcky. Mixér, který většinou nechybí v žádné domácnosti, míchací sklenice neboli tumbler, případně ještě šejkr. Vhodné je tuto výbavu doplnit ještě ručním či elektrickým odšťavovačem citrusových plodů a hlavně dlouhými, tzv. limonádovými lžícemi.

Za míchací sklenici postačí tlustostěnná kónická sklenice, asi 20 cm vysoká o objemu 0,5 – 0,6 l. Nápoje v ní mícháme dlouhou limonádovou lžící, a to krouživými rychlými pohyby ode dna až k hornímu okraji sklenice podél jeho stěn, tak všechny suroviny skutečně dobře promícháme. Další pomůckou pro přípravu míchaných nápojů je šejkr. Skládá se ze dvou dílů – z nádoby a z víčka, někdy bývá doplněn sítkem. Bývá o objemu 0,3 - 0,5 l a je buď celokovový nebo skleněný s ochranným pletivem. Používá se k výrobě míchaných nápojů, které jsou složeny z takových surovin, jež se v míchací sklenici nesnadno spojují a je pro ně zapotřebí většího protřepání. Do šejkru vkládáme i kostky ledu nebo ledovou drť. Uzavřený šejkr držíme ve vodorovné poloze a prudce jím pohybujeme ze strany na stranu, správné zacházení se šejkrem je třeba nacvičit a profesionální barmani tvrdí, že je to malé umění. Koktajly Se připravují jak v míchacích sklenicích, tak v šejkrech, případně, hlavně ve větším množství, v mixérech. Do míchací sklenice dáme nejprve kostky ledu, a pak další suroviny. Pak intenzivně mícháme limonádovou lžící asi 30 sekund. Hotový nápoj rozlijeme přes sítko do sklenek a ozdobíme ovocem. Do šejkru rovněž dáme nejprve buď tři kostky ledu nebo ledovou drť, teprve poté přidáme další suroviny. Šejkr protřepáváme asi 20 sekund. Krusty Jsou velmi chutné, ale i velmi pěkně vypadající nápoje. Podávají se ve sklenkách na víno s vyšší stopkou a hlubším kalichem o objemu asi 0,1l. Okraj sklenky navlhčíme citrónem a ponoříme ji do krystalového cukru, tak se vytvoří ozdoba, která vypadá jako proužek ledu. Vlastní nápoj se vždy připravuje v šejkru. Šejkr nejprve naplníme do 1/5 drceným ledem a na ten pak naléváme tekutiny podle receptů. Do každé sklenky vkládáme před nalitím nápoje ovoce a část úzké slupky – tzv. slupkové spirály citrónu nebo jablka. Fizzy Tvoří především citrónová šťáva. Ve spojení s ovocnými šťávami a případně se žloutky tvoří zajímavý chuťový zážitek. Připravují se většinou v šejkru. Do šejkru opět vložíme nejprve drcený led. Potom přidáme předepsané ingredience a minimálně 2 minuty protřepáváme. Až se na povrchu šejkru objeví ledové zamžení, pak je teprve nápoj hotový. Obsah šejkru rozlijeme do středně velkých sklenek bez stopky o obsahu asi 0,1l a doplníme sodovkou v poměru 2/3 fizzu a sodovky. Flipy Tyto míchané nápoje obsahují vaječný žloutek , cukr, ovocnou šťávu nebo ovocný sirup. Protřepávat je sice máme intenzivně, ale ne příliš dlouho, aby se moc nezředily roztávajícím ledem. Flip se podává buď ve zvláštních flipových sklenicích nebo ve sklenicích na šumivá vína. Nápoj se má vypít okamžitě po vyrobení. Flipy připravujeme v šejkru, někdy i v mixéru. Jestliže flipy připravujeme v šejkru dáme opět na dno nejprve drcený led, pak žloutek a teprve nakonec ostatní přísady. Po krátkém ale silném protřepání scedíme nápoj do sklenek a na povrch nastrouháme trošku muškátového oříšku. Limonády Dají se připravovat jak v míchací sklenici, tak v šejkru i v mixéru. Většinou se připravují ze sirupu a vody, případně ze šťávy, cukru a vody. Podávají se ve vysoké limonádové sklenici s brčkem. Bowle teorie Jde o skutečně slavnostní nápoj s delší dobou přípravy, který se připravuje ve specializovaných nádobách na bowle. Ty pak postavíme do větší mísy a obložíme je ledem prosypaným solí, abychom prudce snížili teplotu nádoby na bowli. Tu pak naplníme ovocem, sodovkou a jinými surovinami podle předpisu. Můžeme ji také doslazovat cukrem rozpuštěným v některé vhodné tekutině. Nádobu na bowli zdobíme révovými nebo ovocnými listy a květinami. Vždy ji dobře uzavřeme, aby nevyprchalo aroma. Nápoj pak podáváme se lžičkou ve sklenkách s ouškem. -daš-