Na domácí silvestrovské neformální oslavě či bujařejším večírku nabízíme osvědčené i méně obvyklé drobnosti. Rokfór, ořechy a jablka Osvědčená kombinace - všechny tři ingredience se výborně chuťově doplňují. Na plátky rohlíku namažeme rozetřenou Nivu, na ní přijde plátek jablka a nahoru ořech, vše propíchneme párátkem nebo ozdobným napichovátkem. Variací na toto téma je jemná sýrová pěna, ve které ořechy už jsou zapracované. V rendlíku necháme změknout 100 g másla, přidáme 100 g jemně nastrouhané nivy, osolíme a podle chuti přidáváme mletý bílý pepř. Nakonec vmícháme nadrobno nasekaná jádra vlašských ořechů. Vylepšené olivy K většímu množství zkonzumovaného vína jsou olivy skvělé, protože vyrovnávají trávení. Doma si můžeme notně zpikantnit obyčejné černé olivy bez pecky: Jemně pokrájíme petrželku a jemně nakrájíme stroužky česneku, některé stroužky nalisujeme. Vložíme do hlubší mísy a přidáme olivy a hrubě nadrcený pepř čtyř barev. Poměr ingrediencí si určíme výhradně podle chuti. Směs promícháme a vkládáme lžicí do sklenice; vždy upěchujeme jednu vrstvu a zalijeme olivovým olejem. Vyženeme ze sklenice vzduchové bublinky (dobře to jde paličkou od hmoždíře) přidáme další vrstvičku, zalijeme a upěchujeme. Sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem a dáme do chladničky. Za den dva olivy natáhnou česnek a jemnou petrželovou vůni. Po odkapání oleje se dají nabídnout na misce jen tak, jako zákusek k vínu s bílým chlebem. Vyrobíme i rychlé špagety - pouhým přidáním trochy olivové směsi, v tomto případě i s olejem. Saláty by na Silvestra rozhodně neměly chybět a nemusí být vždy plné majonézy. Jednoduchý a rychlý zelný salát se špekem Hlávku bílého zelí krájíme nadrobno a házíme do vroucí osolené vody. Po asi třech minutách přecedíme a prolijeme studenou vodou. Na malé kousky pokrájenou slaninu (nejlepší je nízká, dobře prouzená) vhodíme na rozpálený rendlík, až jsou kousky jemně vyškvařené, vlijeme i s vypečeným sádlem na zelí. Do škvířící se slaniny můžeme přihodit špetku celého kmínu. Povařené zelí je křehké a s voňavou slaninou tvoří skvělou kombinaci – salát je nejlepší napůl teplý. Podle chuti jej ještě dosolíme. -ag-