Mikulášská kuchyně

Mikulášská kuchyně

Nebo mikulášská jídelna či jídelní kout, to všechno můžeme vyzdobit ve stylu začínajícího adventu a nadcházejícího svátku sv. Mikuláše. Veselé okno Okno je v tuto roční dobu velmi bezútěšné a pohled z něj na náladě nepřidá – většinou je za ním trvale mokro, šedo, tma a bláto…ale něco přece jen vidět je a to můžeme...

Nebo mikulášská jídelna či jídelní kout, to všechno můžeme vyzdobit ve stylu začínajícího adventu a nadcházejícího svátku sv. Mikuláše.

Veselé okno
Okno je v tuto roční dobu velmi bezútěšné a pohled z něj na náladě nepřidá – většinou je za ním trvale mokro, šedo, tma a bláto…ale něco přece jen vidět je a to můžeme svátečně oživit. Možná vidíme na zahradu – položit na trávník můžeme zapálené svíčičky, nebo stromek před oknem ovinout světýlky. Pokud z okna vidíme jen protější zeď či parkoviště, zbývá ještě parapet, který můžeme využít beze zbytku. Truhlík na květiny naplníme smrkovými či jedlovými větvičkami proloženými větvičkami šípku, přidáme červené mašle uvázané z plastové stuhy (aby odolaly dešti) a hvězdičky z alobalu. Tu pravou atmosféru navodí svíčky nebo lampičky vsazené mezi větve.

Když jsme učinili výhled z okna méně ponurý, vrhneme se do kuchyně, kde kromě adventního dětského kalendáře s čokoládou můžeme mít spoustu vlastnoručně vyrobených ozdůbek. Pro děti je daleko nejzajímavější, když dekorace tvoří něco jedlého. Nejvděčnější jsou k tomuto účelu perníčky - nikdy se nepřejí, nejsou tučné a můžeme je rozmanitě zdobit. Perníčky rozvěsíme do interiéru podle fantazie – dáme je třeba na smrkové větve ve velké váze na stole.

Mikulášské perníčky
Seženeme si formičky maličkých čertíků, andílků a Mikulášů. Na vále smícháme prosátou hladkou mouku (400g) se lžičkou jedlé sody. Přidáme 20 g mletého perníkového koření, 250 g pískového cukru, lžičku kakaa, 3 lžíce rostlinného oleje, 50 g medu rozpuštěného ve 2 lžících mléka a špetku soli. Vypracujeme vláčné těsto (pokud je husté, přidáme mléko), zabalíme do fólie nebo alobalu a necháme přes noc odležet. Formičkami potom vykrajujeme tvary z rozváleného plátu těsta, vysokého asi půl centimetru. Perníčky klademe na vymaštěný plech, vypichujeme do nich dírky k provlečení šňůrky, potíráme mlékem a pečeme při 220-230oC do zlatova. Perníčky zdobíme různobarevnými cukrovými polevami a navlékáme na tenké šňůrky.

Pokud máme velmi málo času, zkusit můžeme jednodušší a rychlejší sladkou dekoraci:

Ovocné placičky, rohlíčky, preclíčky
Moučkový cukr utřeme s džemem. Připravíme si džem různých barev, výsledek bude také různobarevný – borůvkový, malinový, meruňkový, případně džem z kiwi nebo pomeranče. Na 70 g moučkového cukru přidáme 1 lžíci džemu a usilovně mícháme, až se těsto nelepí (pokud ano, přidáme ještě cukr). Ručně pak vyrábíme různé tvary, které se nám povedou - rohlíčky, preclíčky nebo obyčejné placičky. Necháme na tácu uschnout, poté vážeme na mašličky.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: výroba kuchyňské linky na míru, Návrh a realizace kuchyňské linky ve francouzském stylu, Hi - tech kuchyňská linka.