Suroviny:

150 g proprané rýže arborio (na rizoto)

75 g sýra mozzarella 4 dl horkého zeleninového nebo kuřecího vývaru 1 dl suchého bílého vína 2 lžíce olivového oleje 1 lžička sušeného oregana 1 jemně pokrájená středně velká cibule 1 nasekaný stroužek česneku 1/2 na kostičky pokrájené červené papriky olej na smažení čerstvé snítky bazalky na ozdobení

Návod:

V pánvi na smažení rozehřejte olej a 3-4 minuty smažte cibuli a česnek. Přidejte papriku, rýži arborio a oregano. Za neustálého míchání smažte 2-3 minuty, aby se rýže pokryla olejem. Smíchejte vývar s vínem a postupně směs přidávejte do pánve. Vždy počkejte s novou dávkou, než se předchozí vsákne. Jakmile se všechna tekutina vstřebá a rýže je měkká, což by mělo trvat dohromady asi 15 minut, sejměte pánev z plamene a nechte směs trochu vychladnout. Sýr rozkrájejte na 12 dílů. Vezměte vždy jednu lžíci rizota a kolem každého kusu sýra z něj vytvarujte kouli, takže budete mít nakonec 12 koulí. Rozpalte olej na pánvi a koule postupně po třech opékejte ze všech stran do zlatova. Vyjímejte koule děrovanou lžící a pokládejte je na papírové ubrousky. Podávejte je horké, ozdobené čerstvými snítkami bazalky.