Ovocné a zeleninové nápoje v nejrůznějších chuťových variantách připravujeme smísením buď čerstvého ovoce nebo různých druhů již hotových šťáv s různými přísadami. Míchané nápoje mohou být nealkoholické nebo s přísadou malého množství alkoholu, tedy alkoholické. Tyto nápoje však nelze míchat bez rozmyslu a bez určitých zkušeností. Jejich příprava může být jednoduchým úkonem nebo tajemným obřadem. Suroviny Čerstvé ovoce a zeleniny by měly být zcela svěží, zdravé a oprané. Citrónové plátky k přichucení nebo k ozdobě nápojů krájíme v tloušťce asi 3 mm. Sodovka nebo minerální vody musí být vychlazené. Mléko používáme nesvařené, čerstvé a rovněž ledově vychlazené. Smetana musí být naprosto čerstvá, aby se spojila s ostatními přísadami. Práškový cukr nepoužíváme, kalí nápoje. Vhodnější je cukr krystalový. Ještě lepší je nejprve vytvořit s cukru a vody cukerný sirup. Led má být také naprosto čistý, nezabarvený. Pokud je uveden v předpisu drcený led, zabalíme kostky ledu do plátěného ubrousku a na prkénku ho paličkou na maso rozdrtíme. Pro přichucování některých nápojů hořkými látkami se používá například Fernet Stock nebo Angostura Bitters. Pro míchané alkoholické nápoje můžeme použít některé konzumní lihoviny, jako jsou brandy, gin, vodka, curacao, rum nebo chartreuse, ale vedle toho můžeme ovocné šťávy míchat i se značkovými lihovinami a s ušlechtilými destiláty. Pokud je v některých předpisech uvedena jako součást receptury ovocná nebo zeleninová šťáva, myslí se tím buď sterilizovaná nebo ovocný mošt, nebo sirup, záleží na naší fantazii či momentálních možnostech. Pár receptů Tento druh nápojů slaví zelenou především v horkých letních dnech u vody, často na písečné pláži či u bazénu. Mnozí z nás po nich však často zatouží i v zimních měsících, kdy tak pěkně zahřejí prochladlý organismus a mnohé z nich právě v symbióze s praskajícím dřevem krbu jako by právě přivolávaly Vánoce a oslavy Nového roku. Nízkoalkoholické krusty - Vánoční krusta ( 2 porce) 2 cl jablečné šťávy, 5 cl curacaa, 2 cl chartreuse, jablečná slupka, řezy jablečné dužniny, 3 kostky ledu Do sklenek ozdobených krustou dáme část jablečné slupky a menší dílky tenkých jablečných plátků. Rozdrcený led nasypeme do šejkru a přidáme jablečnou šťávu, curacao a chartreuse. Po důkladném protřepání scedíme nápoj do ozdobných sklenek a podáváme s brčkem a lžičkou. Nízkoalkoholické fizzy - Royal fizz (2 porce) 2 cl hroznového sirupu, 1 žloutek, 2 lžičky cukru, 2 cl citrónové šťávy, 1 cl pomerančové šťávy, 5 cl ginu, 3 kostky ledu, sodovka Do šejkru nasypeme led a po krátkém prochlazení přidáme pomerančovou, citrónovou šťávu a hroznový sirup. Potom přidáme cukr, žloutek a gin. Směs velice prudce a intenzivně protřepáme. Nápoj scedíme, zčásti doplníme sodovkou a ihned podáváme. Nízkoalkoholické flipy - Smetanový flip (2 porce) 1cl jahodového sirupu, 3 cl smetany, 1 žloutek, 5 cl brandy, 3 kostky ledu Do šejkru dáme velké kostky ledu a připravíme si potřebné suroviny. Mezitím se šejkr vychladil. Slijeme vodu, která se vytvořila z ledu, přidáme žloutek a ostatní složky. Směs krátce, ale intenzivně protřepáme. Nápoj scedíme do flipových sklenek a ihned podáváme. Alkoholické limonády - Brandy limonáda (2 porce) Šťáva z poloviny citrónu, 2 cl sirupu z bílého rybízu, 2 cl brandy, několik kostek ledu, 0,3 l sodovky, 2 kolečka citrónu, 4-6 višní (mohou být též nakládané v rumu). Do šejkru dáme led a ostatní suroviny kromě sodovky, citrónu a višní. Směs dobře protřepeme a scedíme do limonádových sklenic. Dolijeme sodovkou. Do každé sklenice přidáme kolečko citrónu a si 2 višně. Podáváme s brčkem a limonádovou lžící. Cobblery - Šampaňský cobbler (2 porce) 300 g kompotovaného ovoce (broskve nebo meruňky), 2 cl Orange curacao, 2 dl polosuchého sektu, led Koblerovou nebo jinou vhodnou sklenku naplníme do dvou třetin jemně roztlučeným ledem a poklademe jej rozkrájeným ovocem. V míchací sklenici promícháme lžičkou likér a sekt a nalijeme je na ovoce. Podáváme s limonádovou lžící a brčkem. -daš-