Přestože Silvestr je oslavou zcela individuální, pokud tuto noc netrávíme právě v drahém podniku, obvykle je stolování daleko méně formální, než slavnostní štědrovečerní večeře, božíhodový oběd a další hostiny vánočních svátků, kdy vytahujeme nejkrásnější porcelánové servisy a sklo. Na Silvestra přece jenom počítáme s tím, že se něco může lehce rozbít. Na večírku nevadí, že všechny talíře nejsou stejné, také sklenice vezmeme různé a ne právě ty nejtenčí a nejhezčí, které máme. Dodržujeme jenom předepsané tvary sklenek na červené víno, bílé víno a sekt, abychom si nápoje co nejlépe vychutnali. Celý večer – pokud jde o formy servírování pokrmů, pak můžeme pojmout různými způsoby. Tady jsou tři z mnoha možností: Po slavnostní večeři přijde veselá párty Hezkého nádobí si můžeme užít, pokud zvolíme tuto formu večera. Po večeři kolem 20 hodiny se pěkné nádobí uklidí a na stůl přijdou jen mísy a misky, talíře a dostatek příborů, každý se už obsluhuje sám. Velký silvestrovský bufet U té nejméně formální formy Silvestra je jídlo méně důležité, o to důležitější jsou nápoje. Většinou se ani nestoluje společně, vše je podáváno formou bufetu. Nesmějí proto chybět rozmanité, ale dobře sestavené kombinace salátů, pomazánek, jednohubek, chlebíčků, a teplých chodů. Tím může být podle gusta leccos – od guláše po teplou šunku. Dobrý je také rostbíf, plněný vinný list či osvědčené šunkové závitky s křenem a šlehačkou. Salámy pokud možno šetříme, většinou jsou příliš tučné. Jednoduché talíře, množství vidliček, nožů, lžiček, míchátka na drinky, zásoby ledu, na stolech ubrousky v několika barvách – to jsou důležité rekvizity. Musíme mít jen dost nádobí v zásobě nebo během večera pustit myčku, protože talířky i příbory průběžně docházejí. Nešetříme také na ozdobách a ozdůbkách. Své místo tady mají rozmanité girlandy, prskavky, svícny, lampiony – stačí projít papírnictví a najdeme množství nápaditých drobností. Neformální večer, jen půlnoc ve slavnostním Celý večer se hosté obsluhují sami, ke stolu společně usednou až u půlnoční večeře. Ať už k tradičnímu ovaru s křenem, nebo se o půlnoci otevřou dveře do vedlejší místnosti, kde bude nachystaná velká hostina. Jinou variantou je velký půlnoční bufet se šampaňským. -ag-