Rozmanité formy oslav konce roku aneb jak si prostřít na Silvestra

Rozmanité formy oslav konce roku aneb jak si prostřít na Silvestra

Přestože Silvestr je oslavou zcela individuální, pokud tuto noc netrávíme právě v drahém podniku, obvykle je stolování daleko méně formální, než slavnostní štědrovečerní večeře, božíhodový oběd a další hostiny vánočních svátků, kdy vytahujeme nejkrásnější porcelánové servisy a sklo. Na Silvestra přece jenom počítáme s...

Přestože Silvestr je oslavou zcela individuální, pokud tuto noc netrávíme právě v drahém podniku, obvykle je stolování daleko méně formální, než slavnostní štědrovečerní večeře, božíhodový oběd a další hostiny vánočních svátků, kdy vytahujeme nejkrásnější porcelánové servisy a sklo. Na Silvestra přece jenom počítáme s tím, že se něco může lehce rozbít. Na večírku nevadí, že všechny talíře nejsou stejné, také sklenice vezmeme různé a ne právě ty nejtenčí a nejhezčí, které máme. Dodržujeme jenom předepsané tvary sklenek na červené víno, bílé víno a sekt, abychom si nápoje co nejlépe vychutnali. Celý večer – pokud jde o formy servírování pokrmů, pak můžeme pojmout různými způsoby. Tady jsou tři z mnoha možností:

Po slavnostní večeři přijde veselá párty
Hezkého nádobí si můžeme užít, pokud zvolíme tuto formu večera. Po večeři kolem 20 hodiny se pěkné nádobí uklidí a na stůl přijdou jen mísy a misky, talíře a dostatek příborů, každý se už obsluhuje sám.

Velký silvestrovský bufet
U té nejméně formální formy Silvestra je jídlo méně důležité, o to důležitější jsou nápoje. Většinou se ani nestoluje společně, vše je podáváno formou bufetu. Nesmějí proto chybět rozmanité, ale dobře sestavené kombinace salátů, pomazánek, jednohubek, chlebíčků, a teplých chodů. Tím může být podle gusta leccos – od guláše po teplou šunku. Dobrý je také rostbíf, plněný vinný list či osvědčené šunkové závitky s křenem a šlehačkou. Salámy pokud možno šetříme, většinou jsou příliš tučné.

Jednoduché talíře, množství vidliček, nožů, lžiček, míchátka na drinky, zásoby ledu, na stolech ubrousky v několika barvách – to jsou důležité rekvizity. Musíme mít jen dost nádobí v zásobě nebo během večera pustit myčku, protože talířky i příbory průběžně docházejí.

Nešetříme také na ozdobách a ozdůbkách. Své místo tady mají rozmanité girlandy, prskavky, svícny, lampiony – stačí projít papírnictví a najdeme množství nápaditých drobností.

Neformální večer, jen půlnoc ve slavnostním
Celý večer se hosté obsluhují sami, ke stolu společně usednou až u půlnoční večeře. Ať už k tradičnímu ovaru s křenem, nebo se o půlnoci otevřou dveře do vedlejší místnosti, kde bude nachystaná velká hostina. Jinou variantou je velký půlnoční bufet se šampaňským.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Kuchyňská linka, návrh a výroba kuchyňské linky.