Suroviny:
400 g konzervované cizrny
225 g květáku rozděleného na růžičky
225 g brambor nakrájených na kostičky
125 g pokrájených zelených fazolek
175 g žampionů nakrájených na plátky
175 g rýže basmati
25 g sultánek (zlatých hrozinek)
6 dl zeleninového vývaru
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce středně ostrého mletého karí
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce garam masaly
3 řapíky celeru nakrájeného na plátky
2 rozetřené stroužky česneku
1 jablko, zbavené jader a nadrobno pokrájené
1 cibule, nadrobno nakrájená
MÁTOVÁ RAJTA
1,5 dl bílého (neslazeného) jogurtu
1 lžíce nasekané máty
Návod:
Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte česnek, cibuli, celer a jablko a za častého míchání smažte na středním plameni 3-4 minuty. Přidejte karí a zázvor a povařte ještě minutu. Nechte okapat cizrnu a společně s fazolkami, květákem, brambory, žampiony, vývarem, rajčatovým protlakem a sultánkami přidejte do cibulové směsi. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen. Přikryjte a nechte dusit 35-40 minut. Zatím připravte rajtu. Smíchejte jogurt a mátu. Přendejte do servírovací misky, zakryjte a nechte zchladit v lednici. Ve velkém hrnci s vroucí vodou mírně osolenou vařte rýži asi 12 minut, nebo až změkne. Nechte okapat, propláchněte vřelou vodou a znovu nechte okapat. Před podáváním vmíchejte do karí garam masalu. Rozdělte hotový pokrm na čtyři talíře a podávejte s rýží. Rajtu ozdobte čerstvou mátou a podávejte ve zvláštní misce.