Suroviny:
450 g sušených špaget
200 g konzervovaného tuňáka, okapaného
60 g konzervovaných ančoviček, okapaných
60 g nahrubo posekané petrželky
25 g (2 lžíce) másla
2,5 dl olivového oleje
1,5 dl žervé
černé olivy na ozdobení
sůl a pepř
čerstvý chléb jako příloha
Návod:
Z tuňáka vyndejte všechny kosti. Dejte do mixéru společně s ančovičkami, 2,25 dl olivového oleje a petrželkou. Vše rozmixujte na hladkou omáčku. Lžící přidejte do mixéru žervé a pár vteřin nechte vše znovu dobře promíchat. Podle chuti okořeňte solí a pepřem. Ve velkém hrnci přiveďte k varu lehce osolenou vodu. Přidejte špagety a zbytek oleje a vařte po dobu 8-10 minut, dokud nejsou měkké, ale dosud nerozvařené. Sceďte špagety, vraťte je do hrnce a dejte na mírný plamen. Přidejte máslo a dobře promíchejte, aby se špagety obalily. Přilijte omáčku a rychle vmíchejte pomocí dvou vidliček do špaget. Sejměte hrnec z plamene a rozdělte špagety na 4 ohřáté talíře. Ozdobte olivami a ihned podávejte s teplým chlebem.